Izgalmas bemutató részesei lettek, akik július 8-án este kilátogattak az Agostyáni Arborétumunkba. A denevérek számos film, színdarab ihletői. Sok babona, előítélet is fűződik ehhez a különleges állatfajhoz. Ezúttal első kézből egy szakembertől és talán a legfontosabb, a denevér természetes élőhelyén volt lehetőség életmódjának tanulmányozására, a „repülőkutyákhoz” fűződő tévhitek eloszlatására.

Amikor a legtöbb állat nyugovóra tér, a denevéreknek akkor kezdődik a „műszak”. Előjönnek nappali rejtekhelyeikről és birtokba veszik az éjszakai légteret. Ezt láthatta a mintegy 50 főnyi érdeklődő felnőtt és gyermek az arborétumi tó partjának környékén.

Nagyon világos volt az éjszaka, így a 12 m hosszú és 2,5 m magas hálót a denevérek ügyesen kikerülték. A modern technika segítségével viszont jól nyomon lehetett követni őket. Az ultrahang detektorban hallani lehetett a hangjukat, a hőkamerában pedig látható volt, milyen sokan repkednek a tó felett.

Köszönet a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány munkatársának, Balázs Máté denevérkutatónak, aki az arborétumi előadást és a bemutatót tartotta.

Minden magyarországi denevérfaj védett! Így vizsgálatuk, befogásuk is minden esetben engedélyhez kötött, szakember kíséretében. Vigyázzunk rájuk! Óvjuk, védjük őket és élőhelyüket is!