Hiánypótló beruházás keretében került átadásra a 24 Fenyő Tanösvény, mely Réde községben került kialakításra – részben önkormányzati, részben a Vérteserdő Zrt. által kezelt állami területen – az egykori Esterházy-kastély angolparkjában.

A Rédei Intézőház Kft. képviselője Varga János szorgalmazta a tanösvény kialakítását, melyhez csatlakozott Réde Község Önkormányzata, valamint a Vérteserdő Zrt. is. Felek megosztották a kialakítással és fenntartással kapcsolatos feladatokat és költségeket is.

A tanösvény hossza 1,9 km, melynek 13 állomásán értékes információkkal szolgál a látogatók számára az Esterházy családról, Réde történelmi értékeiről és a Bakonyalja élővilágáról. A séta során a tájékoztató táblák betekintést nyújtanak – többek között – az egykori Esterházy Park növény- és állatvilágába, bemutatják az itt található erdőtársulásokat, fajokat, de emlékképeket villantanak fel a grófi család életéből, az általuk létesített park egykori pompájáról is. A tanösvény kialakításához kapcsolódóan megújításra kerültek a tanösvény mentén található grófi emlékkövek és – kifejezetten az Intézőház Kft-nek köszönhetően újra rendezett állapotú – a vadgesztenyékkel árnyékolt Grófi temető. A tanösvény témáihoz kapcsolódva teljes egészében felújításra került Intézőház, ahol az érdeklődök számos helytörténeti emléket, természettudományi és antik fegyvertárlatot csodálhatnak meg. Az Intézőház kiváló helyszínt biztosít a kulturális programoknak is.

Azok az eszmék, amelyek az angolkertek megtervezését, elrendezését meghatározták részben a felvilágosodás új társadalom- és emberképével, valamint természetfelfogásával voltak kapcsolatban. Ezek közül a kertek és az abban található növények formája szempontjából a legfontosabb az, ami az embernek a veleszületett tulajdonságaira alapozott, szabad nevelését és fejlődését tűzte ki célul.

A parkban fürtben áll 24 fenyő, melyet Esterházy Imre gróf ültetett, feljegyzések szerint a XIX. század derekán. Ez az elnevezés a községben közismert, ezért is kapta a gyűjtemény a „24 fenyő” nevet.

A látogatók egy izgalmas séta során járhatják be a tanösvényt. Közben a kihelyezett tablók segítségével megismerkedhetnek a park fás és lágyszárú növényeivel, a kastély és a kiskastély történetével, a névadó rédei fenyőkkel Az idelátogatók azt is megtudják, hogy hol van a Tilos-erdő és honnan kapta a nevét.

Mindenkit szeretettel várunk, egyben bízunk abban, hogy a 24 Fenyő Tanösvény a látogatók körében kedvelt létesítmény lesz és folyamatos karbantartásával, fejlesztésével a közreműködők a helyi történelmi és természeti értékekhez méltó módon tudják eredeti, jobbító szándékú közös céljukat megvalósítani.