Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára, az erdei életközösség megóvására Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a „Tisztítsuk meg az Országot” program egyik eseményén.

Magyarország Kormánya forrást biztosít ahhoz, hogy az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól. Az állami erdőgazdaságok felmérték a főként erdők szélén található illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, ami megközelítette az 50 ezer köbmétert. Országos szinten az összegyűjtésnek, elszállításnak és az elhelyezésnek a költsége meghaladja a 1,5 milliárd forintot.

A programban a Vérteserdő Zrt. is részt vesz, kezdésként két Erdészeti Igazgatóság területén történt átfogó hulladék-mentesítés. A Síkvidéki helyszínen jármű bontásából származó alkatrészek, valamint kábelszigetelés volt található nagy mennyiségben. A Komárom és Ács közötti 1-es út melletti erdei bekötő út kocsifordulóban végződik, amely a szemetelők számára ideális helyszínként szolgált a hulladék lerakására. Az erdőben további nagy területen helyezkedett el szétszórt apró hulladék (zacskók, üdítők dobozok, stb.).

A Gerecsei helyszínen is jókora szemétkupacok fogadták munkatársainkat. Nem kevés munkával sikerült felszámolni és csak bízni tudunk abban, hogy jó darabig nem kell hasonló akciót indítani ezen a területen. Sajnos – a felmérések és bejelentések is azt mutatják, hogy – számos hasonló terület vár még megtisztításra, ezért a mostani csak a kezdete volt számunkra is a kezdeményezésnek.

Ahhoz, hogy egy tiszta országban élhessünk, két eszköz lehet a segítségünkre: a szemléletformálás és a megelőzés. Utóbbi célt szolgálja például a „Hulladék Radar” nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is. Ezen bárki bejelentheti, hogy milyen típusú, becsült nagyságú hulladékkal és merre találkozott. Az alkalmazáson keresztül eddig több mint ezer bejelentés érkezett, közel kétezer fotóval.

Az erdők és nemzeti parkok megtisztítása szervesen kapcsolódik az agrártárca Országfásítási Programjához, amellyel nemcsak az erdőterület növelését céloztuk meg, hanem a minőségi erdők fenntartását is. Az emberi terhelés csökkentése, a hulladék elszállítása jelentősen hozzájárul az egészséges erdők fenntartásához, nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát.