A Vérteserdő Zrt. a szarvasbőgés időszakának összes trófeáját felvonultató hagyományos trófeaszemléjét ezúttal a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság területén, Kőhányáson tartotta meg 2022. október 14-én.

Az eseményen részt vevő szakszemélyzetet, meghívott vendégeket Györök Lajos vezérigazgató-helyettes köszöntötte. Őt Juhász Lenke közjóléti és vadgazdálkodási osztályvezető követte, aki részletes beszámolójában ismertette az idei trófeaszemle eredményeit. Ebből szemezgetünk a cikkben.

Az erdőgazdaság összesen mintegy 28.500 hektár kiterjedésű vadászterületén az idei szarvasbőgésben szabad területen 109 bika került terítékre, illetve hatot sajnálatos módon elhullva találtak. A 115 bikából 38 a Dél-Vértesi, 36 az Észak-Vértesi, 32 a Gerecsei és 9 pedig a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóság területéről származik. Ezekből 26 kapott érmet a bírálaton, 16 bronz-, 9 ezüst- és 1 aranyérmes trófea, ami 22,6%-os arányt jelent.

A legidősebb 11 éves, a legfiatalabb 3 éves bika volt. A terítéken belüli koreloszlást tekintve 50%-ban fiatal, 38%-ban középkorú és 12%-ban öreg bika került terítékre. A 115 bika átlagos trófeatömege 5,13 kg volt.

Juhász Lenke a mindenre kiterjedő statisztikai adatok után megköszönte mindazon kollégák munkáját, akik közreműködtek közvetlenül a kísérésben vagy a vadászatok adminisztratív feladataiból, a vendéglátás biztosításából vették ki a részüket, illetve a 2022-es trófeaszemle előkészítéséről gondoskodtak.

Zárszó gyanánt kiemelte, hogy az elmúlt 5 év legeredményesebb szarvasbőgését zárták, ezért emlékül minden résztvevőt megajándékoztak a Vérteserdő Zrt. gondozásában kiadásra került könyvcsomaggal.

Fotó: Hartdégen Ákos, Kis Balázs, Boglári Zoltán