Egyre gyűlnek az erdő- és mezőtüzekről szóló jelentések. A NASA eszköze lehetővé teszi a világ tüzeinek megtekintését, szinte valós időben. A nagy szárazságban szinte naponta érkeznek a hírek újabb és újabb tűzesetekről, a sok hír közt könnyen elveszíthetjük a tiszta áttekintést. Tüzek vannak Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, de Németországban is. A hőhullám a szárazsággal és a kellően jó alapanyaggal kombinálva növeli a kis és nagyon nagy tüzek kockázatát.

A NASA egy digitális eszközt kínál, amellyel képet kaphat arról az érdeklődő, hogy hol vannak az igazán forró pontok. Az egészet valós időben, mert az Amerikai Űrügynökség „Fire Information for Resource Management System” (FIRMS) nevű programja valós képet akar mutatni. A térkép ide kattintva érhető el.

Kis és nagy tüzek egy pillantásra

A NASA ehhez műholdakat használ, és az infravörös képek adatait egyebek mellett a FIRMS rendszerben egyesíti. Többek között be lehet állítani a skálákat és az időtartamokat. Ily módon részletes képet kaphat mindenki a tüzekről világszerte.

A hotspotok gyorsan kiemelkednek: Szibéria, az Amazonas-medence vagy Kalifornia. A hazánkkal szomszédos romániai helyzet is feltűnő. Európában csaknem minden második tűz itt volt, és a leégett terület bő 60 százaléka található ebben az országban. Ausztriában is több tűzeset történt idén, mint az előző 15 évben. A NASA eszköze jó áttekintést ad, de lehetővé teszi, hogy képet kapjon mindenki azokról a tüzekről, amelyekkel a gazdálkodók és a tűzoltóságok most küzdenek.

Németországban Brandenburgot különösen sújtják a tüzek. Idén június közepén például Treuenbrietzenben és Beelitzben több száz hektár erdő égett le. A fenyvesek különösen veszélyeztetettek, de nem csak ott. Bajorországban éppen Felső-Frankföldön voltak jelentős tűzesetek. Szász-Anhalt sem kivétel, az év első felében több mint kétszer annyi erdőtűz volt mint 2021-ben. A tényleges veszélyes időszak valószínűleg még csak most kezdődik. Magyarországon Pest megyében és az ország keleti részében fordultak elő gyakrabban tűzesetek a térkép információi szerint.

Forrás: OEE, NASA, Agroinform, Erdő-Mező Online

Fotók: NASA