Új pozíció, de egy régi arc. Interjú Juhász Lenkével, a Vértesi Erdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetőjével veszélyhelyzeten innen és túl.

Kikerülhetetlen a kérdés, milyen változásokat hozott a Társaság vadgazdálkodásában a koronavírus-járvány által elrendelt veszélyhelyzet?
A Társaság első lépése a közjóléti létesítmények és vadászházak bezárásáról szóló intézkedés volt, hiszen ezeken a zárt helyszíneken elkerülhetetlen, hogy több ember is együtt tartózkodjon. A döntés fontos lépés volt vendégeink és látogatóink egészsége és az ott dolgozó kollégáink biztonsága érdekében is.
Az egyéni vadászatok jelenleg is folynak a vadászterületeinken, csoportos vadászatokra – terveink szerint – leghamarabb november végén, decemberben kerülhet sor, a járványhelyzet alakulásának függvényében. Várható volt, hogy a kialakult helyzet visszaveteti országosan a bérvadászat utáni érdeklődést és emellett – bizonytalan ideig – nem megoldott a külföldi vendégek beutazása sem hazánkba.

De a vadgazdálkodónak a kötelességei ezzel nem lettek kevesebbek, sőt!
A vadgazdálkodásban nem állt meg az élet természetesen a koronavírus-járvány idején sem. Az időszakra jellemző munkákat, mint például a vadföldművelést, vadászati berendezések karbantartását, vadkárelhárítás törvény adta lehetőségeit és a vadászati hatóság által előírt tervszámok teljesítését ugyanúgy el kell végeznünk. Munkánkat továbbra is nehezíti az afrikai sertéspestis jelenléte, a megfékezése érdekében hozott döntések teljesítése, mely szerint a 2019-2020-as vadászati év során elejtett vaddisznók legalább 150%-a került előírásra az idei vadászati évre teljesítendő tervszámnak. A csökkenő bérvadászok száma miatt ez a feladat idén fokozottabban hárul a szakszemélyzetre, növelve a „békeidőben” sem csekély elfoglaltságukat és csökkentve a családjukkal töltött értékes időt.
A bérvadászok számának csökkenésével viszont emelkedett a természetbe vágyók száma. A jó idő beköszöntével az átlagosnál több időt otthon töltő emberek igénye megnőtt a szabad levegőn eltöltött aktív kikapcsolódás iránt. Ez örvendetes, hiszen nem hiába dolgozunk az erdők közjóléti funkcióinak kibővítésén, viszont fokozottabb figyelmet követel a szakszemélyzettől.

Milyen intézkedésekkel próbálják ellensúlyozni az egyes korlátozásokat?
Elsősorban igyekszünk minél szélesebb körben terjeszteni a vadászati lehetőségeinket a belföldi vendégek között. Nekem mindig nagy örömömre szolgál belföldi vendéget fogadni, aki a vadászatra szánt pénzét Magyarország vadgazdálkodásának előrelendítése érdekében itt is költi el. A hazai vadásztársadalomról – az én tapasztalataim alapján – elmondható, hogy egyre jobb eszközökkel és lőtudással rendelkezik. A vadászetika egyik legfontosabb alappillére, hogy minél kevesebb szenvedést okozva próbáljuk meg terítékre hozni a vadat, mely csak folyamatos lőkészség-fejlesztéssel érhető el.
A Vértesi Vadászati csomagajánlat is e célból lett létrehozva, hogy a jelenlegi körülmények között a vadászokat kedvezményes vadászati lehetőséghez juttassuk. Mindemellett kiemelve a csomagban a vaddisznó korlátlan elejtési lehetőségét, mellyel elősegíthetjük az ASP elleni eredményes védekezést is.

Kellemest a hasznossal? Szép tájak, jó levegő, exkluzív vadászélmény és még az ASP elleni védekezéshez is hozzájárul.
Bár a koronavírus-járvány némileg elterelte a figyelmet az afrikai sertéspestis terjedéséről, de nem szabad megfeledkeznünk ennek a járványnak a megfékezéséről sem.
Mindamellett, hogy a vadászat segít kiszakadni a mindennapok problémáiból és szép környezetben jó levegőn nyújt aktív kikapcsolódást a testnek-léleknek egyaránt, legfőbb módszere az ASP megfékezésének is.
Természetesen a vadászat nem mindig jár a vad terítékre hozatalával, de ettől függetlenül feltölti az embert a sok élmény, mellyel az erdőt járva szembesül. Továbbá nem szabad megfeledkezni a vadhúsról sem, hiszen a napjainkban uralkodó étkezési szokásoknak, bio irányzatoknak mi más felelhetne meg jobban, mint a természet ezen alkotóeleme.

Mik a visszajelzések, megértőek a vadászvendégek, elfogadják a kialakult helyzetet?
A helyzet adott, melyhez alkalmazkodnia kell mindkét félnek. Természetesen elsődleges lépésünk volt, hogy a vadászati szerződéseinkbe rögzítsük: a járvány miatt esetlegesen kialakuló vis maiornak minősülő események sem Társaságunkat, sem a vadászvendéget ne károsíthassák anyagilag. A vadászházak bezárása sajnos néhány hazai, távolabbi vendégünket most visszatartja az utazástól. Ők azok, akik jellemzően a mindennapi élettől kicsit elszakadva – legalább egy hétvégére – eljöttek élvezni a táj szépségét, a vadászat adta élményt és vadászház-vezetőink házias ételeinek ízét.

Ez örvendetes. Reméljük, mihamarabb visszaáll minden a régi kerékvágásba! Tarthatók a számok így is?
Reményeim szerint szeptemberre visszaáll minden a régi kerékvágásba. A számokat pedig tartani kell, hiszen azok nem teljesítése komoly következményekkel járhat. Amennyiben az állomány az adott terület vadeltartó-képességhez képest túl magas, akkor ez azonnal jelentkezik a mezőgazdasági területeken és erdőfelújításokban keletkezett károkon. Továbbá a vadászati hatóság – a számok elmaradása miatt – bírságot szabhat ki a vadászatra jogosultra.

Érezhető, látható a sok erőfeszítés az Erdőgazdaság vadgazdálkodási tevékenységének tekintetében is, honnan az erő, miből merítenek?
Jómagam lassan két éve dolgozom a Vértesi Erdő Zrt. vadgazdálkodásának fejlesztéséért. Kollégáimmal együtt igyekszünk a minőségi vadgazdálkodási szemléletünket a tájegységben lévő vadászatra jogosultaknak is átadni. Többek között ezért terjesztettük ki éves gímbika trófeaszemlénket is tájegységi szintre és bővítettük a programot egy szakmai konferenciával. A rendezvényre minden vadászatra jogosult meghívást kapott. Tájegységi szinten próbáltuk a gímállomány minőségi gazdálkodásának alapjait lefektetni a szakma neves képviselőinek előadásaival, igyekeztünk egy olyan távlati célt is meghatározni, melynek az eléréséért közösen tudunk küzdeni. A magasztos célok kitűzése és az egységben gondolkodás mindig nagy lendületet képes adni a munkában, mely lendületet a vezetőség támogatása, szakmai felkészültsége és tenni akarása csak tovább fokoz.

Ön személy szerint?
A bizonyítás nőként ebben a férfias szakmában igencsak erős mozgatórugó.

Jó látni, hogy a nehézségek ellenére vagy éppen annak hatására mennyire pozitív tud maradni.
Csakis pozitívan, az viszi előre a dolgokat, derűlátásra van szükség. Egy csapatként, meghatározott célokat kitűzve és azokat közösen elérve. Ha később visszatekintünk erre az időszakra, akkor megnyugvással tudjuk azt mondani, hogy mi mindent megtettünk, a munkánk hasznos volt.

Sok sikert, jó egészséget és kitartást kívánok!
Köszönöm szépen! Viszont kívánom!