2022. október 22-én a Vértes déli bércein, őszi díszbe öltözött erdők által környezve került felszentelésre az új Kálvária Csókakőn. Civilek, falubeliek és sok önkéntes felajánlásával, segítségével valósult meg a 14 stáció és a kereszt a várig felvezető út mentén. Az eredeti, 1885-ben a temető mellett a Róka Hegyen épült Kálváriát 1945-ben szovjet tankok rombolták le. Azóta az itt élők szívében élt a láng, s az elmúlt 5 évben az ötlet szárba szökkent és valósággá lett.

Fűrész György Csókakő polgármestere, és Bognár Gábor alpolgármester fogadták az ünneplő közösséget. Köszöntőjükben a faluvezetők és Mórócz Tamás, bodajki plébános méltatták és kiemelték azt a hihetetlen összefogást, melyet a falu lakói és a Csókakői Barkócaberkenye Egyesület, Visegrádi József elnök vezetésével véghezvittek az elmúlt években. „Az erdő mindannyiunké, a felelősség az erdészeké. A jövő erdeiért ma kell cselekednünk”. Hirdette az Országos Erdészeti Egyesület 152. Vándorgyűlésének mottója. A tegnap már a múlté, a jelenben tudunk cselekedni, hogy a jövőt jól építhessük. Nekünk erdészeknek felelőssége van, amikor erdőt kell felújítanunk, tűzifával kell ellátni a lakosságot, vagy épp a kirándulóhelyek, turistaútvonalak karbantartásáról gondoskodunk.” – emelte ki Boglári Zoltán, a Vérteserdő Zrt. kommunikációs vezetője köszöntőjében, majd hozzátette: „De nemcsak a természeti környezetért, az erdőt alkotó növények és állatok közösségéért, hanem a benne található, épített és kulturális környezetért is felelősek vagyunk a Vérteserdő Zrt. működési területén levő önkormányzatokkal, hatóságokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal együtt.”

A Vértes különösen is gazdag értékekben. A legdélibb bércéről tekint le Csókakő vára, de a legtöbb szerzetesrend is otthonra talált a Vértes rengetegében, például Majkon, Vértesszentkereszten. Számos hely, mint a vérteskozmai kereszt, vagy Kápolnapuszta csendes temetője is a magyar történelem fordulópontjaira emlékeztetnek, szenvedésre, hősies helytállásra, vagy az egykori meddőhányók, bányák a mindennapok küzdelmeire. Sajnos a “véres XX. század” e sok szép emlékből jópárat pusztított, vagy éppen pusztulni hagyott. A helyi erdésztársadalom büszke a Vértes számtalan kis ékkövére, melyeknek történelmi szintézisét eltökélt szándéka, hogy igyekszik megőrizni az utókornak.

Történelmi időket él az ország és Európa most is, mint a második világháború, vagy az 56-os forradalom éveiben. Ilyenkor bátorság és erős hit kell, hogy alkotáshoz legyen erő, ami előre visz, tovalendít a nehézségeken. A jelen is nehéz, de bizony voltak a múltban talán nehezebb pillanatok. Ma a példa azt mutatja, hogy mindig ott a remény és nemes összefogással a célok elérhetőek. Ehhez a keresztúti helyszínhez kötődik Brindisi Szent Lőrinc személye is, aki döntő szerepet játszott az 1601. október 24-i csókakői csatában. Az olasz kapucinus szerzetes egy hatalmas kereszttel a kezében lelkesítette a keresztény sereget, valóban csoda volt az akkori győzelem. A többszörös túlerőben lévő török katonák több méteres magasságban látták lebegni őt. E világraszóló csodatételnek köszönhetően az ellenséges sereg megfutamodott. Ez a csoda is erősítheti a Kálváriához zarándoklók hitét! Óriási kincs, amit itt létrejött, mert sok-sok generáció tud és fog is majd itt imádkozni, keresztutat járni, közösségé kovácsolódni.

Hála és köszönet a falubelieknek, a civileknek, a falu vezetőinek, hogy az 1945 óta pislákoló lángot nem hagyták kialudni, s az újjáépítés gondolata 5 évvel ezelőtt szárba szökkent. A sok munka, utánjárás után állnak a művészi kezek által megalkotott fülkék és faragott képek, a 14 stáció és a kereszt az út végén a vár bejáratánál. Szépen kifejezi mindezt, amire a szertartást vezető Kertész Péter főtisztelendő kanonok úr is emlékeztetett zárszavában: „Nem a semmiből jöttünk és a semmibe tartunk, Istentől vagyunk és az Istenhez megyünk.”

A Vérteserdő Zrt. gratulál mindenkinek, aki valamilyen formában részt vállalt e sokrétű munkában. Bízunk abban, hogy a már sok évtizede az Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság és Csókakő közti jó együttműködés folytatásával hasonló szép célokat tűzhetünk ki a napi feladataink ellátása mellett. A stációk egy része is a társaság erdőterületének szegélyén, a sziklás perem mentén található. Örömmel segítettük a munkák előmenetelét a hivatali eljárásokban, hogy ez a szép keresztút létrejöhessen. Reméljük, hogy ezentúl háborítatlanul sok-sok éven át mind a kirándulóknak, mind a lélekben töltekezni vágyóknak, s itt imádkozóknak méltó helye lesz ez a Kálvária az erdő szomszédságában.

Fotó: Vérteserdő Zrt.