A közelmúltban történt fejlesztésnek köszönhetően a Nébih EUTR keresője már csak a faanyagkereskedelmi lánchoz kapcsolódó tevékenység végezésére jogosult szereplőket jeleníti meg. A lekérdező felületen, a jogosultságok tisztázásán túl, a továbbiakban a tevékenység felfüggesztésekről és tiltásokról is informálódhatnak az érdeklődők.

A jogosultság megléte esetén a keresett személyhez kapcsolódóan

  • az erdőgazdálkodói tevékenység,
  • a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenység, vagy
  • mindkettő együttesen szerepel.

Amennyiben csak az erdőgazdálkodói tevékenység jelenik meg, az adott személy kizárólag a saját erdejéből származó erdei faválasztékot értékesítheti Magyarország területén.

Fentieken túl az új kereső megjeleníti, ha a regisztrált láncszereplő

  • a megújuló energiaforrásokból származó energetikai erőművi alapanyagok értékesítését, feldolgozását vagy felhasználását (ún. REDD II tevékenységet) is bejelentette,
  • tevékenysége felfüggesztés vagy tiltás alatt áll (legalább a felfüggesztés vagy a tiltás kezdetének dátumával), azaz érvényes regisztrációja ellenére nem gyakorolhatja a bejelentett tevékenységeit.

Mivel az erdőgazdálkodók nem rendelkeznek EUTR regisztrációval, ezért az ő felfüggesztésük vagy tiltásuk továbbra is a https://portal.nebih.gov.hu/eutr-jogsertesek oldalon kérdezhető le.

Forrás: NÉBIH