Az Agostyáni Arborétumi Kulcsosház annyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik, hogy még felsorolni is alig tudjuk. Mégis megpróbáljuk összeszedni mindazt, amiért jó választás eltölteni néhány, vagy éppen jónéhány felejthetetlen napot ezen a lélegzetelállító helyen.

Mert könnyű megközelíteni: a házat körülölelő, több mint 30 hektáron elterülő Agostyáni Arborétum a Gerecse egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Érkezhetünk autóval, kerékpárral vagy akár bakancsos turistaként gyalogszerrel is.

Mert gyönyörű környezetben található: a kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgyön átfutó Hidegkúti – forrás vizét összegyűjtő patak útjába gátat építettek és két tavat létesítettek, a kedvező éghajlat fenntartása érdekében. Az Arborétum sajátos mikroklímájának köszönhetően, az országban egyedülálló módon több fenyőféléből álló erdőt csodálhatnak meg a látogatók, melyek többsége nem őshonos a területen.

Mert garantált a reggeli kávé kortyolgatása közbeni madárcsicsergés: a kert egész területét a Bocsájtó-patak szeli ketté, mely hozzájárult, hogy az Arborétum 2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület legyen. Ez idáig 71 madárfaj költése és 110 madárfaj megjelenése vált bizonyossá, így a kert méltán viseli a „Madárdalos Agostyáni Arborétum jelzőt”.

Mert akár egy egészen nagy család is elfér benne: az arborétumi tó partján álló kulcsosházban 2 szobában összesen 10 fekvőhely áll rendelkezésre. Ezzel remek lehetőséget ad családoknak, kisebb nyugdíjas- vagy diákcsoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy a Gerecsében, nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen tölthessék el szabadidejüket.

Mert minden igényt kielégítő a felszereltsége: a klimatizált szálláshelyen, három szinten szinte minden… Az alsó teraszon kerékpártároló, mögötte egy társalgóhelyiség csocsóasztallal, darts táblával, asztalokkal és székekkel. A házba belépve az előszobából nyílik a teljesen felszerelt konyha az étkezővel. A konyhába „csak” ételt és italt kell vinni, mosogatógép, kenyérpirító, kávé- és teafőző, sütő, főzőlap, étkészlet és evőeszközök gondoskodnak a kényelemről. Innen nyílik a panorámaterasz, melyet fák ölelnek körül és az alsó tóra néz. Különleges élményt nyújt itt egy jó könyv olvasása, vagy csak hátradőlve elveszni a természetben, érezni a minket körülvevő mesevilágot. Az igazán teljes értékű feltöltődésről pedig az emeleten található – klímával és önálló fürdőszobával rendelkező – hálószobák gondoskodnak.

Mert itt visszatalálhatunk önmagunkhoz: az arborétum szinte egész területe „térerőmentes övezet”, ami nagyban segíti a teljes kikapcsolódást. Beszélgethetünk a mellettünk ülővel, három dimenzióban látjuk a fákat, bokrokat, állatokat és kézbe foghatjuk, érezhetjük az ízét az ételeknek, italoknak. Ezt pedig rajtunk kívül még az arborétumban élő közel 300 féle fa és cserje közössége is lájkolja.

A felsorolást még hosszasan lehetne folytatni, ám most mégsem tesszük. Helyette arra biztatunk mindenkit, hogy tapasztalja meg személyesen is a leírtakat. A Vérteserdő Zrt. – a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében felújított – kulcsosháza nyitva áll minden olyan turista előtt, akik haszontalan tárgyak helyett inkább valódi élményeket gyűjtenek.

További információért, árakért, foglalásért látogasson el a www.verteserdo.hu/szallas oldalra. Várjuk szeretettel!