Az Erdők Hete programsorozat keretében október második hétvégéjén tartottuk meg a Természet Kincsei rendezvényünket az Agostyáni Arborétumban.

Amikor legutóbb május végén szabadtéri koncertet is tartalmazó programot szerveztünk az arborétumba, kisebb izgalmat okozott a csepergő eső. Október 8-án azonban az égiek is kegyesek voltak hozzánk és „hamisítatlan”, őszi időben lehetett része annak a mintegy ezer embernek, aki a „Gerecse gyöngyszemét” választotta szombaton.

Minden korosztály megtalálhatta a neki legkedvesebb időtöltést. A gyerekeknek az erdőgazdaság közjóléti és vadgazdálkodási osztálya, és a Vajda János Erdészeti Erdei Iskola kollégái mutatták be játékos tudáspróbán, rajzos feladatokon, „kincskeresésen” keresztül az erdő élővilágát. Sőt az ügyesebbek saját maguk is összeállíthattak fakorong, toboz, gallyak és egyéb termések segítségével „erdőt” és különféle állatfigurákat. Ahogyan a többi hasonló rendezvényükről, úgy most sem maradhatott el a népszerű arcfestés, és a speciális fajátékokból álló játszótér sem.

A felnőttek a színvonalas kézműves és kirakodóvásár forgatagában találhatták meg az érdeklődési körüknek megfelelő programot. Az erdőből fenntartható módon előállított termékek, mint a méz, a gyógynövény-kivonatok, gasztronómiai kuriózumok mellett kerámia, ékszer és üveg termékekkel, s ezen tárgyak elkészítésével is megismerkedhettek.

Akik a vásári hangulattól elmélyültebb kikapcsolódásra vágytak, ők az Arborétum távolabbi pontjain „erdőfürdőzhettek” madárcsicsergéssel, vagy a többi itt lakó élőlény – rovarok, gombák, kisemlősök – megfigyelésével. Nagy érdeklődésre számot adó szakvezetéses körtúráinkra pedig főként az idősebbek közül jöttek sokan.

A múlt évi program-kínálatunk most két igazi különlegességgel is bővült. Az egyik az október 9-ig megtekinthető Fotokozma 2022 szabadtéri fotókiállítás agostyáni helyszíne volt. Horváth Tibor, Röpképek című tárlatának témáját az Arborétumban eddig megfigyelt közel 110 madárfaj adta. A másik különlegesség a szabadtéri koncert a Szomódi Fúvoszenekar jóvoltából, akik a tó partján szórakoztatták dallamaikkal a közönséget.

A visszajelzések alapján színvonalas rendezvényünkkel reméljük, hogy sokaknak szereztünk új és szép élményeket amellett, hogy programjainkkal felhívtuk a figyelmet a magyar erdők kiemelt szerepére, fontosságára is.

Fotó: Vérteserdő Zrt.