A Vérteserdő Zrt. vagyonkezelt területein – különösen a lakott területek, utak közelében – az illegálisan lerakott hulladék, vagy a kirándulók által hátrahagyott szemét eltávolítása évről-évre nagy terhet ró Társaságunkra. Így örömmel állunk minden vállalati, civil, lakossági, önkormányzati vagy egyházi kezdeményezés mellé, melyek közös célja – akár önkéntes, akár szervezett országos program révén – a természeti környezetünk megtisztítása és a szemléletformálás.

Október első napján a teremtett és épített örökségben is gazdag, tatai Angolkert megtisztítását célzó programot támogatta Társaságunk szemeteszsákok, kesztyűk és platós autó rendelkezésre bocsátásával. A kissé szomorkás, „esőre álló” idő ellenére is szép számmal gyülekeztek az önkéntesek a tatai Szent Imre Római Katolikus Plébánia október elsejei szemétszedési és lombgyűjtési felhívására a szabadtéri színpadnál.

Tata Város főkertésze útmutatása és kollégáink segítségével a történelmi egyházak hívei, civil szerveztek tagjai, Tata polgármestere és az önkormányzati képviselők közül is többen, a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai, továbbá a többi önkéntes – összesen mintegy 40 fő – megtisztította a Tükör-forrás kürtője körüli területet a gyomoktól. Majd összetakarította a szárnyasdiók és az idős platánok, tölgyek környékét a forrás mellett. Egy másik csapat pedig a Cseke-tavat megkerülve összeszedte a szemetet végig parton és a műromok, valamint a tó gátján felvezető lépcsősor környezetében.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület is támogatta a rendezvényt. Tagjaik közül is sokan tevékeny részesei voltak a programnak. A mongol hársfa elültetését követően, a nap zárásaként egy nagyon finom halászlével látták vendégül a program résztvevőit.

Kérünk továbbra is minden természetet szerető embert, hogy lehetőség szerint a túrák során keletkezett szemetet vigye haza magával, vagy a pihenőhelyeknél levő szeméttárolók valamelyikébe dobja bele! Köszönjük!

Fotó: Boglári Zoltán