Április 8-án újabb helyszínen nyílik lehetőség részt venni szemétszedő túrán. Ezen a napon a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság területein takaríthatják az erdőt az önkéntesek.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) tavaszi nagytakarításra hívta a kirándulókat, erdőjárókat, túrakerékpározókat. A „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” akció március 21-én az Erdők Nemzetközi Napján indult és egészen április 22-ig, a Föld napjáig fog tartani. A kezdeményezéshez idén csatlakozott 17 állami erdőgazdaság – természetesen köztük a Vérteserdő Zrt. is -, 6 nemzeti parki igazgatóság, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), számos önkormányzat és civil szervezet. A kampány kettős céllal indult útnak. A szervezők egyrészt szeretnék szemétszedő túrákon megtisztítani a kedvelt kirándulóhelyeket, másrészt pedig az erdőjáráshoz kapcsolódó etikettet kívánják megismertetni a nagyközönséggel.

Április 8-án a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság központjához Csákvárra, a Tompa utca 3. alá hirdette meg a gyülekezőt reggel 8 órára. Kiváló péntek délelőtti program.

A Tavaszi nagytakarításra olyan mozgalomként tekintenek a szervezők, amelynek célja, hogy pár év múlva okafogyottá váljon, a természetet ne kelljen megtisztítani. A szemétszedés valójában tüneti kezelés, a legfontosabb cél a megelőzés, hogy ne kerüljön hulladék az erdőkbe. Ezért a szemétgyűjtő akciók mellett ugyanennyire fontos cél a szemléletformálás is, és az önkéntesek bevonása, hiszen a közös kertünk csak együtt tartható tisztán.