A kikelet és a Beporzók Napja alkalmából a MATE Budai Arborétumában tartott szezonnyitó sajtótájékoztatót a 2022-ben 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. A gyűjteményes kertek 2023-ban is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles „zöld” napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

A korszerű botanikus kertek és arborétumok küldetése mára messze túlmutat a hagyományos, tudományos élőnövény gyűjteményeket a kutatás és az oktatás céljából fenntartó szerepükön. Az egyes növényfajok bemutatásán túl egyidejűleg egy ember alkotta, de a természet törvényei szerint működő életközösséget mutatnak be, törekedve az élővilág összefüggéseinek megláttatására.

A Beporzók Napja a természet ébredésekor, a tavaszi zsongás kezdetekor pontosan ezen összefüggésekre hívja fel igen szemléletesen a figyelmet: beporzók nélkül a növények nagy része nem lenne képes megtermékenyülni és szaporodni. Számtalan esetben függ egymástól növény és állat élete, együtt virulnak vagy pusztulnak.

A növénygyűjtemények fajgazdagsága az ott élő állatok fajgazdagságával jár együtt, ezért a gyűjteményes kertek széles körben nyújtanak lehetőséget az egyéni megfigyelésekre, ugyanakkor a természet és törvényszerűségeinek megismertetésére, a környezetkultúra közvetítésére. Az összefüggések megismerése nagyban járul hozzá a környezettudatosság kialakításához, a fenntarthatóság szemléletmódjának megértéséhez, a helyes magatartásformák megismeréséhez és kialakulásához, a környezeti érzékenységhez.

A botanikus kertek és arborétumok 2023-ban is nagy számú programot kínálnak. Több mint 30 zöld, illetve kulturális jeles napon kínálnak tematikus programokat: idén a Föld Napján 15, a Madarak és Fák Napján 18, a Kutatók Éjszakáján 12 kert várja külön programokkal is a látogatókat.

Közkedveltek az egyedi események is, mint pl. a Ginkgo Napok az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Természetművészeti Nyitott Műhely a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, vagy a Follyart a Folly Arborétumban Badacsonyörsön. Továbbra is nagyon népszerűek a Szentjánosbogár séták is. Közel tíz kertben lesz idén is különböző szabadtéri zenei esemény.

A világjárvány idején a szabadtéri attrakciók, így a gyűjteményes kertek jelentősége a szabadidő eltöltésében, a tartalmas kikapcsolódásban, a testi-lelki egészség megőrzésében felértékelődött. A látogatói érdeklődés átlagosan 20%-kal emelkedett, és 2022-re is kihatott.

Sokezer növényfaj ismerhető meg az arborétumokban és botanikus kertekben, így évről-évre az év fajainak jelentős része is: az idei év fája, a vénicszil 21, az év emlőse, a vakond 26, az év lepkéje, a fecskefarkú pillangó 22 tagkertben látható, amely árulkodik a kertek élővilágának gazdagságáról.

Nem csak a Szövetség büszkélkedhet 30 éves fennállásával, 2023-ban 130 éves jubileumát ünnepli a MATW Budai Arborétuma, 60 éves a MATE Soroksári Botanikus Kertje és 30 éves az Isodyana Botanikus Kert Somogyvámoson.

A Szövetség igen tartalmas évet tudhat maga mögött, 2022. májusában Budapest adott otthont a EuroGard IX kongresszusnak, az Európában működő 800 botanikus kert három évente megszervezésre kerülő ötnapos csúcsrendezvényének, amelyre közel 200 szakember érkezett. Nyáron zárult a Bölcs Fák (Wise Trees) Interreg SKHU projekt, amely a botanikus és történeti kertekben élő koros fák szakszerű kezelését és népszerűsítését, a kertturizmus fellendítését tűzte ki célul. Közel 100 faegyed már látható a projekt honlapján, a Szövetség saját erőből és további források bevonásával bővíteni kívánja a bemutatott matuzsálem fák körét szerte az országban.

A MABOSZ-t 1992-ben alapították, jelenleg mintegy félszáz hazai tagintézményt tömörít, amelyek jelentős része a természetvédelmi oltalmon túl történeti kertként műemléki védettséget is élvez. A tagkertek tudományos élőnövény gyűjteményeket tartanak fenn, több mint félezer védett honos növényfajt őriznek, stratégiai jelentőségű génbankok, oktatási – környezeti nevelési szerepük pótolhatatlan, ökoturisztikai szerepük pedig kiemelkedő. A tagintézmények éves összes látogatószáma megközelíti a 3 millió főt, a látogatók döntő része belföldi.

Forrás: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége Sajtótájékoztatója (Budai Arborétum)

Fotó: Boglári Zoltán, Vérteserdő Zrt.

További információ kérhető: office@mabotkertek.hu, +36202039569

A Vérteserdő Zrt. Agostyáni Arborétuma is tavaszi, hétvégi nyitvatartással  várja a kedves látogatókat. Részletek ITT.