Több ezer sorfát ültetnek el a MOL-Új Európa Alapítvány első programjában, partnerségben az Agrárminisztériummal, a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel. A „Neked Zöldül” fenntarthatósági program sorozat első szakaszában meghirdetett VárosFa program a 10 ezer főnél nagyobb települések faállományát hivatott bővíteni.

A program két fázisában, összesen hétezer sorfával járul hozzá a hazai települések fásításához. A Vérteserdő Zrt. Komárom-Esztergom és Fejér megyei területrészein az Országos Erdészeti Egyesület szervezi az állami erdőgazdaság szakembereinek bevonásával és az egyesület Vértesi Helyi Csoportja tagjainak koordinálása mellett a faültetéseket.

A program első fázisában – 2022. tavaszán – a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok számára nyílt lehetőég a települések zöldítésére, sorfák mintaültetése keretében. Ezt követően minden tízezer feletti lakosú magyarországi település pályázhatott. Több mint 100 város élt a lehetőséggel országszerte. Ennek köszönhetően az ősz folyamán további 6500 darab sorfa egységcsomagot osztanak szét a települések zöldítésére. A városok nagyméretű sorfák mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket, útmutatót és szakmai tanácsadást is kapnak az erdészek közreműködésével. Az igénylés során 16 fafajta közül választhattak a települések a készlet erejéig. Egy város minimum 30, maximum 70 db sorfát igényelhetett, amelyeket közterületeiken, közintézményeik udvarában ültethetnek el.

Tata Város Önkormányzata is a maximális 70 db sorfát igényelte, amihez még további 20 db fát vásárolt. Így október 15-én szombaton az első tatai helyszíneken (Piactér, Építők Parkja) a Polgármesteri Hivatal dolgozói és iskolások ültették el a platánokat, hársakat a Vérteserdő Zrt. Gerecsei Erdészeti Igazgatósága és az OEE Vértesi Helyi Csoportja tagjainak szakmai felügyelete mellett.

A programban érintett településeken az őszi időszakban emellett óvodásoknak és iskolásoknak szóló edukációs erdőpedagógiai program szervezésére is lehetőség van, támogatva a fiatalok további ismeretszerzését a fenntarthatóság és környezettudatosság területén.

Fotó: Vérteserdő Zrt., Tata Város Önkormányzata