Szebenyi István Sírjaik hol domborulnak címmel megjelent harmadik kötete, amely leginkább talán történelmi kalauznak tekinthető a Vértesben elesett huszárok sírjaihoz, a napokban jelent meg. A könyvet csütörtök délután Kőhányáson mutatták be.

“A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait…” – hangzott el a bemutatón.

A könyvet Ruszin-Szendi Romolusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka méltatta. A résztvevőket Encsi Csaba, a Vérteserdő Zrt. főmérnöke, és Radisics Milán a VértesKozma Alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte, akinek fotói illusztrálják a kötetet. A történelmi korszakot Babucs Zoltán hadtörténész a Magyarságkutató Intézet munkatarsa, és Ádám Barnabás ezredes, a Honvéd Huszár Díszegység parancsnoka mutatta be a hallgatóságnak a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központban.

Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke, aki évtizedek óta foglalkozik hadisírgondozással, immár harmadik kötetében foglalkozik az 1. huszárhadosztály Vértesbeli harcaival, ám míg a korábbi két mű – Az utolsó töltényig, illetve Vértes a huszárok Doberdója – inkább a történelmi eseményekre koncentrált, addig a most megjelent kötet, ahogy a szerző fogalmazott, történelmi kalauznak tekinthető.

A Sírjaik hol domborulnak című műben sorra veszi azokat a településeket, köztük három vérteskozmai helyszínt is, ahol harcok folytak 1945 tavaszán és amelyek sok magyar huszár végső nyughelyévé is váltak egyben. A kötet többek között név és rang szerint fel is sorolja az egyes helyeken elesett katonákat. A könyvet Radisics Milán fotós gyönyörű, albumba illő, a Vértesi harcok helyszínein készült képei illusztrálják, mégpedig gazdagon. A helyszínek mellett az olvasó megismerheti néhány, a huszárhadosztályban harcoló katona egyéni történetét is.

Videós összefoglaló és galéria az eseményről ITT látható.

Forrás: verteskozma.hu; feol.hu; honvedelem.hu

Fotó: Radisics Milán, Boglári Zoltán, Kormány Gábor