Az Aktív Magyarország országos szemétszedő kampánya, a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki a természetet együtt!” március 21-én az Erdők Világnapján kezdődött és április 22-én a Föld napján zárult. A Vérteserdő Zrt. hat szervezett, vezetett és tizenkét, un. INSTANT túra megszervezésével csatlakozott a nemes kezdeményezéshez.

A Föld napjára két szervezett túrát hirdetett meg Társaságunk. A remeteség-pusztai helyszínre a tatai keresztény egyházak és a két érintett önkormányzat – Tata és Vértesszőlős – bevonásával. A szemétszedő csapat az Old Lake Golf Club parkolójóból indulva az autópálya pihenő és a Baromállás-dűlőbe vezető út melletti részeket tisztította meg. Közben az erdész kollégák terepjáró gépjárművekkel a már megrakott zsákokat és az erdő belsőbb területeiről szállították ki az illegális hulladékot a korábban megrendelt konténerbe. Társaságunk felajánlásából az önkéntesek csokoládét és almát kaptak tízóraira.

Az akciósorozat utolsó napjának második és egyben záróeseménye Tatabányán, Síkvölgyön zajlott. A Vérteserdő Zrt. Gerecsei Erdészeti Igazgatósága, civil szervezetek, az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom vármegyei Területi Szervezete és a Vértesaljai Földtulajdonosok Vadásztársasága összefogásával mintegy 120 fő – egészen az óvodáskorúaktól az idősebb korosztályokig – mentesítette az itt vagyonkezelt erdőterületeinket, az utak mentét és a lakott területekhez közel eső részeket a szeméttől. A vadásztársaság tagjai és kollégáink által vezetett csapatokat a Vidámságok Háza munkatársai által készített ebéd várta a helyszínt felajánló Síkvölgyi Lovardában. A nap folyamán mintegy 3 konténernyi szemetet gyűjtöttek össze az aktivisták.

Bízunk benne, hogy ezen akciók által sikerült felhívni a figyelmet, hogy természeti környezetünk – különösen is az erdei ökoszisztémák – mekkora terhelésnek vannak kitéve az illegális szemét által. Reméljük, hogy egyre kevesebb lesz azon embertársaink száma, akik felelőtlenül a természetben hagyják vagy oda juttatják ki a szemetet.

Szeretnénk köszönetet mondani az akcióinkhoz csatlakozó civil szervezeteknek, az önkéntesek sokaságának, és minden támogatónak! Külön is köszönjük az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtól kapott zsákokat, kesztyűket és a konténerekhez biztosított forrást!

További információkat, fotókat az akcióról a Vérteserdő és az Aktív Magyarország Facebook oldalán találhatnak.