A Vérteserdő Zrt. pusztavámi Malomerdő Panzió komplexuma megújulásának első ütemét márciusban adták át ünnepélyes keretek közt. Ennek részeként a partfalban levő pincehelyiség is teljesen megújult. A kor színvonalának megfelelő berendezésekkel várja a látogatókat vagy az egy-egy nagyobb túra után megpihenni vágyókat.

Az újonnan épült, vagy megújult pincék esetében szép hagyomány az un. „beéneklés” rítusa. A Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Oroszlányi Szervezete kereste fel Társaságunkat április 13-án tavaszköszöntő programjuk keretein belül, hogy a beéneklésben segítségünkre legyenek. További indíttatás volt Részükről, hogy a pincét a bányajáratokban is használt technikával építették ki. Pusztavámon működött ugyanis hazánk egyik utolsó mélyművelésű szénbányája. A pincében ennek emlékére öt darab – a bányanyitást, bányaművelést, bányazárást és a bányászati hagyományokat – bemutató tájékoztató tábla is elhelyezésre került. A köszöntő szavak elhangzása után Bariczáné Szabó Szilvia elnökasszony az Oroszlányi Szervezet nevében átadta Encsi Csaba, az OEE Vértesi Helyi Csoportja elnöke, Társaságunk főmérnöke részére a bányászok védőszentjét formázó Szent Borbála szobrot. Ezen ünnepi pillanatokat követően a Lemegyünk a pincébe, a Vendégköszöntő, a Lehullott a Bükkfa erdő levele, majd a Vadász vagyok nótáktól volt hangos a pince. A „beéneklés” rítusa egy borkóstolóval és a Mi lenne, hogyha együtt innánk most nóta soraival zárult.

Köszönjük Társaságunk nevében e kedves gesztust a bányász kollégáknak. Külön köszönet Győrfi S. Géza és Tarjáni Antal tagtársaknak, akik a solo dallamokat énekelték, s vezették a beéneklés nótáit. Ígérjük, hogy a Szent Borbála szobor is méltó módon kialakított helyre kerül a megújult pincében.