Tata és Tatabánya középiskoláiban jártunk január végén több helyszínen is. Pályaorientációs előadásokat tartottunk azoknak a diákoknak, akik még a 2023. februári, felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje előtt szeretnének tájékozódni a különböző főiskolák, egyetemek kínálta lehetőségekről.

A Vérteserdő Zrt. is felkérést kapott a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karától, hogy az országos, egyetemi beiskolázási időszak előtt segítsük helyben a fiatalok pályaorientációját, ismertessük meg az egyetem szakjait: erdőmérnök, vadgazda mérnöki, környezetmérnöki, természetvédelmi mérnöki, földmérő és földrendező mérnöki.

A Dékáni Hivatal részéről Dr. Facskó Ferenc PhD, hivatalvezető, a Vérteserdő Zrt. részéről Kis Balázs vadgazdálkodási főelőadó és Boglári Zoltán, kommunikációs vezető tartották a tájékoztató órákat Tatabányán az Árpád és a Bárdos László Gimnáziumban, míg Tatán az Eötvös József Gimnáziumban. A főként tizedik, tizenegyedik és idén ballagó diákok hiteles tájékoztatást kaptak a tanulmányokról, az egyetemi életről és a Társaságnál zajló mindennapi munka, az erdő és vadgazdálkodás, földmérés, természetvédelem operatív feladatköreiről is, segítve ezzel a – sok esetben egy életre szóló – szakmai döntésük meghozatalát.

A Sopronban képzett szakemberek a természet, a környezet „szolgálói” lesznek. Cél az erdőkincs és a természeti értékek megőrzése, bővítése. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara azon munkálkodik, hogy kutatómunkával megismerje és megértse a természeti környezet működését, változását és ezt a tudást átadja a jövő erdő-, földmérő-, vadgazda- valamint természetvédelmi-generációinak.

Sopron kiváló adottságokkal bír mind a kulturális, mind a természeti értékek terén. Az itt tanulóknak páratlan lehetőségei vannak a kirándulásokra és a pezsgő városi életbe való bekapcsolódásra is. A tanulás mellett könnyű diákmunkát találni, a város pedig közlekedési szempontból is kiváló elhelyezkedésű. A szomszédos Ausztria közelsége további lehetőségeket biztosít számukra akár nyelvtanulás, akár szabadidős tevékenységek kapcsán. Mindezeken felül az évszázadokra visszanyúló selmeci diákhagyományok szerves részét képezik az egyetemi életnek. Ezen érték 2014 óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének Nemzeti Jegyzékén szerepel. E hagyományok kitartásra, önzetlenségre, egymás iránti felelősségtudatra, szakma és hazaszeretetre tanítanak. Egy „selmeci diák” soha nem maradhat egyedül, társai jóban-rosszban mellette állnak. Aki Sopront választja tanulmányai helyszínéül, az részesévé válhat mindennek.

Jó szerencsét! Üdv az erdésznek!

További információk: https://emk.uni-sopron.hu/kezdolap

Fotók: Vérteserdő Zrt.

Forrás: Vérteserdő Zrt., Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar