Kisbér Város Önkormányzata megbízásából a Vérteserdő Zrt. által 41 sorfát ültettek el a kisbéri Angolkertben múlt pénteken és szombaton. A város szívében, patinás történelmi múlttal rendelkező kertben minden fát átvizsgáltak, az új sorfák a beteg, korhadt fák helyén kaptak helyet.

A Vérteserdő Zrt. munkatársai egy speciális eszköz, az ún. FAKOPP segítségével vizsgálták meg az Angolkertben található vadgesztenyéket, magas kőriseket és a többi fafajt is. A műszer a hangterjedés sebességét méri a fában. Minden fafajnak van egy optimális értéke. Az ún. fehér és barna korhasztó gombák közül a barna felel a cellulóz bontásáért. A cellulóz, mint a farészek egyik fő vázalkotóelemének nagy szerepe van a hang továbbításában. Ha a fa törzsére helyezett érzékelők a hang terjedésének csökkenését jelzik, akkor a fában nagy valószínűséggel korhadás van, üregek is kialakulhattak, melyek a fa állékonyságára vannak kedvezőtlen hatással. Ilyenkor sok esetben külső szemlélőként teljesen egészségesnek is tűnhet egy fa.

A társaság szakemberei az ősszel lefolytatott vizsgálatok nyomán 37 darab olyan fát találtak, melyek kivágása balesetmegelőzési céllal indokolt volt, tekintve, hogy a park forgalmas helyen található a város közepén. Ezen fák helyére, illetve a városüzemeltetési, parkosítási szempontokat is figyelembe véve kerültek elültetésre az új sorfák. Köztük 3 perzsafa, 2 amerikai ámbrafa, 5 vöröslevelű májusfa. Ezen fajok leveleinek őszi elszíneződése a legszebbek közt van a világon. A 7 darab platánnal, a 2 darab piros virágú vadgesztenyével a 18-19. századi nagy parkfásítás hagyományait követik a szakemberek.

A klímaváltozás egyre inkább érezhetően begyűrűző hatásait és a kőrispusztulás jelenségét is figyelembe kell venni. A gyakori szélviharokkal szemben a vegyes koreloszlású és fafajú állományok a leginkább védettebbek. E szempontokat is tekintve elültettek még öt császárfát, két díszcseresznyét, öt ezüst hársat és öt májusfát. A Vérteserdő Zrt. öt ezüst juhart ajánlott fel az Angolkertnek. Az ültetések a Vérteserdő Zrt. Síkvidéki Erdészeti Igazgatósága erdész szakembereinek irányítása mellett valósultak meg.

Fotó: Boglári Zoltán