A Társaság fejlesztési koncepciójának új elemeként állt munkába mind a négy erdészeti igazgatóság működési területén a MAN márkájú tehergépkocsi. Így teljessé vált az a gépsor, melynek segítségével a faanyag termelése, kiközelítése és szállítása a Társaság saját tulajdonú gépével is történhet, fokozva ezzel a térség lakossági és szociális tűzifa ellátásbiztonságát.

Az állami erdészeti társaságok egyik elsődleges feladata, a lakosság tűzifa igényének megfelelő kielégítése. Az aprítékkal üzemelő – jellemzően a távfűtést kiszolgáló – erőművek, a hengeres tűzifára alapozott egyéb ipari felhasználók igényei is egyre növekvő mennyiségben jelentkeznek. Mindezek kiszolgálása összetett logisztikai feladatok megoldását kívánja az ágazati szereplőktől. A vasúti és a közúti szállítás összehangolásában a rendelkezésre álló vállalkozói eszközpark mellett az erdőgazdaságok saját tulajdonú szállító járműveinek szerepe is felértékelődött.

Ezen körülmények között vált szükségessé a Társaság saját faanyagszállítási kapacitásának bővítése. Az ellátásbiztonság fokozása miatt elkerülhetetlené vált egy korszerű, üzembiztos, az erdei körülmények közt kompromisszumok nélkül alkalmazható, jó terepjáró képességű faanyagszállító tehergépkocsi flottába állítása.

A piaci kínálat áttekintése során a MAN TGS 33.510 6×6 típusú, Palfinger Epsilon M12Z daruval szerelt járműre esett a Társaság választása.  Az új tehergépjármű 2023. novemberében állt munkába a Vérteserdő Zrt. összes erdészeti igazgatóságánál. A 16 tonnás, 12.419 köbcentis, 6×6-os hajtásképletű tehergépjármű a nehéz terepi körülmények között történő faanyagszállítást segíti a Társaság jelenlegi logisztikai feladatai közt. A daru teherbírása 3420 kg. A tehergépkocsi, rakományonként jellemzően 10 m3 tűzifa kiszállítását teszi lehetővé, nagyban meggyorsítva ezzel a tűzifa igények kiszolgálását is.

Fotó: Riesing István