A négy évszakot felölelő programsorozatunk, a „Miről mesél az erdő?” tematikus napját tartottuk június közepén a Vérteserdő Zrt. Agostyáni Arborétumában.

A tematikus napra két osztály érkezett a baji Szent István Általános Iskolából. Olyan lelkes volt a csapat, hogy a meleg, nyárias időben Bajról gyalogszerrel, a hűs erdőn keresztül túrázva érkeztek az arborétumba. Így még több mindennel – növény, állat és gombafajokkal – ismerkedhettek meg az őket körülvevő környezetből.

A Bocsájtó-völgyben elhelyezkedő kert egy igazi különlegesség a területet körülölelő természetes erdőtársulásokhoz képest. Míg az idevezető úton a hazai cseres-tölgyesek, bükkösök élővilágának jellegzetességeit tapasztalhatták meg a hetedikesek, addig az arborétumban a Föld különböző éghajlati öveiből származó növényeket – cédrusok, mamutfenyők, tulipánfák – tanulmányozhattak.

Az élővilág bonyolultnak tűnő rendszerében mindennek megvan a szerepe. Nálunk van a felelősség, hogy megőrizzük a természeti erőforrásokat, értékeket és mindezt továbbadjuk az utódainknak.  A gyerekek ezen a napon betekintést nyerhettek kollégáink révén az erdei életközösségek világába. Az erdész szakmát hivatásukként szeretők célja, hogy a biológiai sokféleség megőrzésének módjait és az erdők tartamos gazdálkodásával kapcsolatos feladatait a jövő generációinak is megmutassák.

A diákok feltöltődve, kollégáink által átadott, gazdag ismeretanyaggal felvértezve indultak vissza Bajra.

Fotó: Szent István Általános Iskola, Baj