Az enyhe őszi-téli időjárás ugyan nem kedvezett a nyugodt telelésnek és a méhek legfőbb élősködőjeként számon tartott atka elleni védekezésnek, mi mégis nagy reményeket fűzünk a megnövekedett méhészeti tevékenységünkhöz. A hirtelen jött mínuszokban elfagyott akác ellenére a Vértesi Erdő Zrt. méhészeti ágazata egyre meghatározóbb.

A Vértesi Erdő Zrt.-nek korábban is volt méhészete, de egy 2018-ban elnyert EU-s pályázat segítségével most jelentősebb nagyságrendben folyik a méhészkedés az erdőgazdaság berkein belül. A két évig tartó projekt az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg. A projekt célja a természeti és kulturális örökség összekapcsolása a méhészeti hagyományokon keresztül a két ország Állami Erdőgazdasága között. A méhek – az erdő gyermekei, az ökoszisztémák nélkülözhetetlen és fáradhatatlan napszámosai -, az erdő természetes lakói. A múltban általános volt, hogy az erdészeknek méheseik voltak és méheket tenyésztettek. Ez a projekt remek megoldást kínál a méhészeti hagyományok felelevenítésére. Elősegíti a fiatalok természetbarát gondolkodásának kialakulását, felkelti a méhészet iránti érdeklődést. Most érünk a megvalósítási időszak végére: a tavalyi évben leszállításra került 200 méhcsalád, elvetettünk közel 20 hektár vegyes méhlegelőt, idén elkészül a méhfeldolgozó, a viaszkezelő és a bemutatóterem.

A méhek már hordják a nektárt a repcéről, bízunk benne, hogy a kieső akácvirágzás helyett majd a hárson és a napraforgón érünk el jelentős eredményeket. A veszélyhelyzet miatti megszorítások után, mikor az élet visszatér a korábbi, megszokott kerékvágásba, tárt karokkal fogadjuk majd a kirándulókat is. Erdei iskolai előadásokkal, látványkaptáras szemléltetéssel, mézkóstolással folytatjuk az ökológiai szemléletformáló tevékenységünket, járulunk hozzá a tudatos emberpalánták neveléséhez.

A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes- és a Gerecse-hegységek, valamint a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken, mintegy 46000 hektár erdőterületet kezel. Az erdő- és vadgazdálkodásunk évszázados szaktudásra, tapasztalatra és hagyományokra épül. Egyensúlyt teremtünk a hagyományos – tartamos és fenntartható – erdőgazdálkodási, valamint közjóléti feladataink között. A változatos flóra nagyon kedvező méhlegeltetési lehetőségeket nyújt, szakembereink a tapasztalatok és a természeti adottságok birtokában örömmel adják át tudásunkat, hogy a méhészet világát minél szélesebb körben megismerhesse a nagyközönség.