A 78 évvel ezelőtti második világháborús harcokban, a Vértesben hősi halált halt honvédeknek állított kettős kereszt emlékmű idén januárban 10 éves.

A Társaságunk által felállított emlékmű kőalapja az elmúlt esztendőkben bealgásodott és bemohásodott, a talapzat elkezdett rozsdásodni, a kereszt pedig alfás-szürkés színezetűvé vált. A Vérteserdő Zrt. Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatósága a Vértes Kozma Alapítványt bízta meg az emlékmű felújításával.

Az elmúlt hetek enyhe időjárását kihasználva, a keresztet a csiszolást követően fa-felújító szerrel bekenték. Az algamentesítés után végül UV védelemmel ellátott, un. kemény olajos fedőkezelést kapott két rétegben. A fém talpazatot a megbízott szakemberek rozsdamentesítették, előbb alapozóval, majd fekete kalapácslakkal festették le.

A kő talapzatot a tarjáni Ifotech Clean, mint homlokzattisztításra, graffiti- és algaeltávolításra specializálódott cég végezte el, amely összességében a legkedvezőbb megoldást kínálta a problémára. A tisztítás környezetbarát vegyszerrel és nagynyomású forró vízzel, minden egyéb mechanikus beavatkozás nélkül történt. A végén a kő felület algamentesítő bevonatot is kapott.

A kereszt Csákvár és Vérteskozma között található az erdőben, a Kaszap-kúti forrásnál. Itt harcolt 1944/45. telén az I. Magyar Királyi Huszáralakulat, amelynek katonái ádáz közelharcban és rendkívüli időjárási körülmények közt tartották magukat – több, mint két hónapig – a jelentős túlerőben előrenyomuló szovjetekkel szemben. A hősies ellenállást követően mindössze 12 huszár maradt életben, mire elérték a saját vonalaikat. Történelmi jelentősége még az eseménynek, hogy ez volt az utolsó dokumentált harci cselekmény, ahol magyar lovas, katonai alakulat harcolt.

Gulyás Gábor erdészeti igazgató kiemelte, hogy az állagmegóvó beavatkozás hosszú időre biztosítja az extrém környezeti hatásokkal szembeni védekezést. Így az idelátogatók még sokáig méltó körülmények között emlékezhetnek meg a Haza védelmében elesett magyar katonákról.

Forrás: Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóság, verteskozma.hu

Fotó: Milan Radisics