Varga András hazai közönség előtt lett Európa-bajnok a Csákberényben megrendezett kontinensviadalon.

Hosszú kényszerpihenő után újra Magyarország adhatott otthont egy kiemelkedő sportlövészeti eseménynek. 2021. július 9. és 11. között – a Vérteserdő Zrt. és a Magyarországi Vadászlövészek Egyletének közös rendezésében – zajlott a 13. FITASC Kombinált Lövészeti Európa-bajnokság.
Nem is akármilyen helyszínen, a Vérteserdő „vadonatúj” csákberényi lőterén. A nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas komplexum több, mint 100 hektáron terül el, festői dombok ölelésében. Lehetőséget ad a teljes területen korongvadászat, 4 kiépített pályán pedig gyorsított korongvadászat versenyekre. Ezeken kívül két Trap (Universal és Bolygó) pálya, két 50 m-es futóvad pálya, valamint egy 20 lőállásos 200 m-es állóvad pálya várta a sportág, mintegy 14 országból idesereglett képviselőit.

A végső sorrend és a dobogós helyek sorsa az utolsó pillanatig kérdéses volt, végig izgalmakat tartogatva versenyzőnek és szurkolónak egyaránt. Varga András, a tehetséges magyar versenyző már az első napon egyértelművé tette, hogy jó lesz rá figyelni. Kitűnő formája a viadal zárásáig kitartott, a három napi teljesítménye elegendőnek bizonyult a végső győzelemre is. Megérdemelten állhatott fel a dobogó tetejére. De itt még nem volt vége a magyar érmeknek, Papp Martin a juniorok, míg Juhász Lenke a hölgyek versenyében nyert Európa-bajnoki bronzérmet.

1 Varga Andras HUN - 2 Määttänen Ville FIN - 3 Hakansson Emil SWE

1 Laine Liina FIN - 2 Štenglová Michaela CZE - 3 Juhász Lenke HUN

1 Garmut Nejc SVN - 2 Herel Hubert CZE - 3 Papp Martin HUN

A sörétes Európa Kupa számban két magyar is érdekelt volt az éremátadón. Szakács Zoltán remek eredménnyel arany, míg Varga András ezüstérmet szerzett. Varga triplázott, a golyólövő számban is második helyezést ért el.

1 Szakács Zoltán HUN - 2 Varga Andras HUN - 3 Niemi Tomi FIN

Az indulók, a nemzetközi szövetség tisztségviselői és a versenyre kilátogatók véleménye szerint is olyat sikerült összehozni, amiről még sokáig fognak beszélni. Méltón képviselte a Vérteserdő hagyományait és vitte Magyarország jó hírét szerte a világba.

A teljes eredménylistát, valamint a verseny fotógalériáit a lőtér facebook oldalán lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/lotercsakbereny

Az Európa-bajnokság ugyanakkor nem csak a versenyzőkről szólt, ez volt több bírójelölt gyakorlati vizsgahelyszíne is. A három nap alatt számos éles szituációban vettek részt, tapasztalt társaik iránymutatásával. A Vérteserdőtől öten is sikeres nemzetközi bírói vizsgát tettek, név szerint Neukum Tamás, Göde Tamás, Szigetközi Márton, Tóth Balázs és Laki Balázs.

Gratulálunk!