Örök értékünk az erdő!

telefon: +36 34 316-733 fax: +36 34 316-226

e-mail: titkarsag@verteserdo.hu

Tanösvények

Tanösvények

Medvehagyma tanösvény

A másfél kilométer hosszú, 8 állomásból áll gasztronómiai tanösvény Tatabánya határában Síkvölgyön található. A sétaút könnyűszerrel végigjárható, kiinduló pontjába tér vissza. A társaság ezzel a fejlesztéssel a reform konyha híveit, az ínyenceket szólítja meg, népszerűsítve a fogyasztásra alkalmas erdei növények felhasználását. Egy kellemes séta, és a növény gyűjtése során a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblákról a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit ismerhetjük meg. Elkészítési ötleteket, felhasználási javaslatokat, receptötleteket kaphatunk.

A 6-os autóbusz szénszállítói úti megállójától indulva könnyen elérhető a Tanösvény sétaútja. A tanösvény ingyenesen látogatható egész évben.

Panoráma tanösvény

A Vértes hegység déli részén fekvő Csákberény község ad otthont a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumnak és a mellette található a Panoráma tanösvénynek.   A tanösvény 4,6 km hosszával, 130 méteres szintkülönbségével, a kiindulóponthoz visszatérő, egyedi táblákkal és felfestéssel jelölt útvonal minden korosztálynak ajánlható. A sétaösvényen 8, információs táblákkal ellátott állomás található. Túránk első táblája általános tájékoztató információkkal lát el, valamint, az erdőlátogatásra vonatkozó írott-és íratlan szabályokkal.

A tanösvényen kialakítottunk egy Vadmegfigyelő Pontot, mely – egy 15 fő befogadására alkalmas vadászlesből, vadszóróból, sózóból áll – a vad természetben való megfigyelését szolgálja.

A tanösvény a Vértes hegység gyönyörű tájain vezet, érintve a Vértes egyik legszebb kilátópontját is. Csákberény település határából: a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumtól indulva járható végig a sétaút. Sétánk során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított természeti környezet. A talajviszonyoktól és a domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokorerdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek, kultúrerdők váltják egymást.  A tanösvény ingyenesen látogatható egész évben.

Együttműködő partnerek