Örök értékünk az erdő!

telefon: +36 34 316-733 fax: +36 34 316-226

e-mail: titkarsag@verteserdo.hu

Gróf merán fülöp múzeum

Tisztelt Látogatóink, a múzeum határozatlan ideig ZÁRVA tart! Megértésüket köszönjük!

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

Csákberényben, a Vértes lábánál, az egykori Merán-uradalom központjában épült a Vértesi Erdő Zrt. közjóléti beruházásán belül a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum és Vértesi Panoráma Tanösvény.

Célunk a Vértes vadászati és erdészeti múltját és jelenét is méltó módon bemutató gyűjtemény kiállítása, építve az egykori nagy múltú csákberényi Lamberg, majd későbbi Merán, illetve a csákvári Eszterházy uradalmak történeti és tárgyi emlékeire. Múzeumunkkal minél inkább igyekszünk őrizni és ápolni a vadász és erdész hivatás gazdag kultúrájú múltját, hagyományait és emlékeit.

Kültéri tablóinkon a Merán és Eszterházy családok története, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja kerül bemutatásra.

Az átadási ünnepség keretében Szent Hubertus szobrát is felavattuk. Egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy törzsén gránittábla őrzi az elmúlt majd két évszázad során a déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevét. Kuriózumként tekintünk arra a 80 köbméteres bemutató faszénégető boksára, amely a faszénégetés történetét és menetét mutatja be.

Kibérelhető konferenciatermünk rendszeresen különböző kiállításoknak ad helyet, jelenleg az orvvadászat sajátságos világába enged bepillantást.

A múzeumtól alig 400 méterre, a tanösvény egy leágazásaként kialakítottunk egy szóróval, etetővel, sózóval, illetve nagyjából 10-15 férőhelyes magaslessel ellátott vadmegfigyelő pontot, mely azokban a különösen nagy érdeklődésre számot tartó időszakokban is lehetőséget nyújt a vad megfigyelésére, amikor ezt erdőlátogatási tilalom korlátozza.

Kiemelt szerepe van Tanösvényünknek, mely minden korosztálynak kellemes kikapcsolódást biztosít. Büszkék vagyunk rá, hogy 2019-ben Fejér-megye 7 csodája közé is bekerült.

Intézményünknek jelentős oktatási szerepet is szántunk: ennek része a 80 m2-es helyiségben helyet kapott, a Vértes jellemző állatvilágát bemutató dioráma, a 70 fős előadó- és oktatóterem, illetve a 4610m hosszúságú, a Vértes talán legszebb kilátását nyújtó magaslati pontját is érintő Vértesi Panoráma tanösvény.

A múzeumba látogatók tárlatvezetéssel tudhatnak meg minden fontos és érdekes információt a grófi Merán családról, vadász- és erdészhivatás szépségeiről. Kiemelt figyelmet szánunk az iskolás, óvodás korú gyerekek természettel való megismertetésének, akár egy rendkívüli biológia óra keretein belül.

Gyűjteményeink és bemutatóink folyamatosan bővülnek, színesednek.
Várunk mindenkit nagy szeretettel!

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum
8073 Csákberény, István u. 66.

Nyitva tartás:
Kedd-Péntek: 10.00-15.00
Szombat: 10.00-16.00
Vasárnap: Előre egyeztetett időpontban 10 fő felett

Elérhetőségek:
Huber Brigitta
múzeumvezető

Telefonszám: 06 30 597 8881
E-mail: huber.brigitta@verteserdo.hu

Belépődíjak:
Felnőtt: 1.000 Ft / fő
Nyugdíjas, diák, csoportos: 500 Ft / fő
Családi (2 felnőtt, 2 gyerek): 1.500 Ft / család
Csákberényiek: 50 Ft / fő
Fogyatékkal élőknek a belépés díjtalan.

Terembérlés:
20 fő-ig: 30.000+ ÁFA
20 fő felett: 50.000+ ÁFA

További árlista:

Könyvek:
Merán Fülöp: Vadászparadicsom a Vértesben: 4.000 Ft
Maderspach Viktor: Hazám volt a Retyezát: 4.000 Ft

Mézek:
400g-mos akác, hárs: 1.100 Ft / üveg
900 g-mos akác, hárs: 2.200 Ft / üveg

Hűtőmágnes: 500 Ft / db

Együttműködő partnerek