Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet, amelyet a GYSEV Zrt., a MÁV-Volán Csoport és a MÁV-HÉV Zrt. is támogat.

A pályázat témája:
A 2021. évi Európai Mobilitási Hét témáját „A vasút világa – „sínes” álmok!” jelmondat tükrözi. Mindannyiunk számára ismerős lehet a vonaton való utazás különleges élménye, mely arra inspirálja a pályázót, hogy valamilyen kreatív formában megmutathassa és alkotásában kifejezhesse a vasúti közlekedéshez fűződő saját emlékeit, elképzeléseit.

Mindezen túl az idei év során a vasút történetének számos fontos évfordulóját is ünnepelhetjük.
A magyar vasút fennállásának története 175 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is megkezdték működésüket az első magyar gőzvontatású vasutak a Pest-Vác közötti vasútvonalon.
Nemzetközi színtéren ugyancsak a 175. évfordulóját ünneplik a Párizs és Brüsszel közötti első vasúti összeköttetés kiépítésének, valamint a francia TGV gyorsvasút 40. és a német ICE gyorsvasút 30. születésnapjáról is megemlékeznek uniós tagállamaink.
Erre való tekintettel az Európai Bizottság javaslatára 2021-et a Vasút Európai Évének nyilvánította az Európai Unió. A kezdeményezés az európai zöld megállapodás közlekedéssel kapcsolatos célkitűzéseit kívánja megvalósítani, mellyel számos rendezvény és kampány során találkozhatunk a vasúti közlekedés népszerűsítése érdekében.

Jelen kreatív pályázatunk rávilágít arra, hogy milyen előnyökkel jár a vasúti közlekedés az emberek, a gazdaság és az éghajlat szempontjából. Közös célként tekintünk a vasúti modernizáció felgyorsítására, mivel a vasút az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési mód, ezáltal fontos szerepet fog betölteni Európa jövőbeli mobilitási rendszerében.

Érdekes tény, hogy a vasút tekinthető az egyetlen olyan közlekedési rendszernek, amely 1990 óta szinte folyamatosan csökkenteni tudta CO2 kibocsátását, miközben egyre több embert vagy nagy mennyiségű árut kell nagy távolságra szállítani. A vasút Európa-szerte összeköti az embereket, a régiókat és a vállalkozásokat és európai örökségünknek és kultúránknak is részét képezi.

A pályázók által beküldött alkotások bemutathatják az általuk elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy emlékeikben fellelhető vasúti utazás élményeit, legyen az múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció. A pályaművekben ábrázolhatják többek között kedvenc mozdonyaikat, gyorsvonatokat, árut- vagy személyeket szállító vonatokat, TramTrain-eket, erdei kisvasúton pöfögő vasparipákat, villamosokat, nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, illetve mindehhez fűződő utazásaik emlékeit, melyhez csak saját fantáziájuk szabhat határt.

Alkotói kategóriák:
A. rajz
B. szabadon választott, kreatív alkotás
C. fotó

Egyéni korosztályok:
1. óvodás
2. általános iskola, 1-2. osztályos
3. általános iskola, 3-4. osztályos
4. általános iskola, 5-8. osztályos
5. középiskolás
6. felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazzuk az alábbi csoportok legjobbjait:
a) óvodás korcsoport
b) iskolás korcsoport
c) felnőtt korcsoport
d) családi alkotások

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várjuk.

További feltételek:
Rajz kategóriában egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. Rajzpályázati kategóriának számít a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell, festék alapú anyagok használatával készült pályamű. A rajzokat nem szükséges képkerettel ellátni.
Szabadon választott kreatív alkotás kategóriában az alkotó beadhat a felsorolt rajzeszközökön kívüli anyagok, például fa, papír, műanyag, ragasztóanyag stb. felhasználásával, vagy ezek rajzeszközökkel történő kombinációjával készült pályaművet.
Fotó kategóriában egy pályázó legfeljebb 3 db digitális, JPG formátumú felvételt küldhet be. A képek mérete egyenként nem haladhatja meg a 10 Mb-ot. Nevezni lehet a pályázati témához kapcsolódó valós életképekkel, de megengedett a technikai alkalmazásokkal, digitálisan összevágott fantázia-fotóalkotás is.

Kérjük, hogy a pályaművek azonosítása érdekében feltétlenül adjanak egyedi/megkülönböztető címet alkotásuknak, és ezt a címet adják meg az adatlapon!
A rajzokat valamint a kreatív alkotásokról készült képeket digitális formában várjuk, JPG vagy PNG kiterjesztéssel (10 MB alatti méretben), szkennelve vagy fotózva. Kérjük, hogy ne maradjon árnyék vagy bármilyen fényhatás a képeken a fotózás/szkennelés után. A fotóalkotásokat JPG kiterjesztéssel kérjük beküldeni.

A digitalizált rajzokat, fotókat és kreatív alkotásokról készült felvételeket a pályázó elérhetőségeit tartalmazó adatlap kitöltésével a KTI Közlekedéstudományi Intézet weboldalán, az alábbi címen lehet elektronikusan beadni:
http://www.kti.hu/emh-palyazat/

Pályázati határidő:
A pályázatok, feltöltési beadási határideje: 2021. július 15.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem tudja figyelembe venni.

Díjazás, jutalmak:
Az alkotásokat a beadási határidő lejártától számított 60 napon belül a szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára.
Az eredményhirdetésre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2021. szeptember 16-22.) kerül sor. Az eredményről a nyerteseket e-mailben értesítjük, a díjak átadásának részleteiről a díjazott alkotókat és a nevelési–oktatási intézményeket a későbbiekben tájékoztatni fogjuk.
A bíráló bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor, amennyiben egyes korcsoportoknál nem érkezik megfelelő számú pályamű, korosztályokat és kategóriákat összevonjon, vagy más díjazási módokat állapítson meg.
A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével a pályázó vagy kiskorú pályázó esetén annak törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű nyilvánosság előtt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium internetes felületein, kiadványaiban megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A pályázat beküldésével egyidejűleg a pályázó – kiskorú esetén törvényes képviselője – hozzájárul személyes adatainak az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (GDPR rendelet) szerinti kezeléséhez, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. közös adatkezelői végeznek a rendelet 5. cikkében megfogalmazott elveknek, valamint az http://emh.kormany.hu weboldalon megtalálható Adatkezelési Tájékoztatójának megfelelően a rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázat megvalósítása érdekében.

A pályázat koordinátorainak elérhetősége és az Európai Mobilitási Héttel kapcsolatos további információk a http://emh.kormany.hu weboldalon találhatóak.
Kövessenek bennünket, jelöljék kedvencüknek az Európai Mobilitási Hét oldalát a Facebook-on: http://www.facebook.com/EMH.AMN/