A járvány elleni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat.

Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására.

A járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket.

A Vértesi Erdő Zrt. konkrét intézkedései:

1. Zavartalan a Tatabánya Erőmű ellátása: A Vértesi Erdő Zrt. hosszú távon vállalta Tatabánya lakosságának hőellátásához szükséges évi 80-100.000 tonna prémium minőségű faapríték előállítását és a fűtőerőmű részére történő leszállítását. Stratégiai partnerként a feladat ellátásához tartalék tárolótérrel rendelkezik a fűtőerőműhöz közeli DEPO-n, ahol jelenleg is elegendő mennyiségű faapríték és energetikai tűzifa készletezése biztosított.

2. Bezárnak a közjóléti intézmények: Az Erdőgazdaság határozatlan időre bezárja a csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot, a pusztavámi Vajda János Erdészeti Erdei Iskolát, az Agostyáni Arborétumot, a pusztavámi Malomerdő Panziót, a tatabányai Erdei Delikátesz boltot, valamint az összes vadászházát.

3. Szünetel a személyes ügyfélfogadás: Mind a Vértesi Erdő Zrt. központjában, mind pedig a Gerecsei Erdészeti Igazgatóságnál, a Síkvidéki Erdészeti Igazgatóságnál, a Dél-Vértesi Erdészeti Igazgatóságnál és Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóságnál szünetel a személyes ügyfélfogadás. A pénztárak zárva tartanak. A kapcsolatfelvétel és ügyintézés csakis online e-mailen (titkarsag@verteserdo.hu) és telefonon (+36 34 316 733), valamint az igazgatóságok közvetlen elérhetőségein keresztül történik.

4. Elmaradnak a rendezvények: A Társaság törölte az összes zártkörű és nyilvános rendezvényét.

5. Óvintézkedések: A Vértesi Erdő Zrt. a rendelkezésére álló eszközökkel és az elrendelt, életbe léptetett óvintézkedésekkel megtesz mindent annak érdekében, hogy felelős munkáltatóként védje a munkavállalóit, partnereit, valamint a lakosságot.

A Vértesi Erdő Zrt. koronavírus-intézkedései egyelőre nem érintik az erdősítési és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységeket. Működése, a feladatok elvégzése az Országfásítási Program, az önkormányzati Erdősítési Program tekintetében folyamatos.

A teljeskörű és naprakész tájékoztatásért látogassanak el a Társaság honlapjára (www.verteserdo.hu) vagy kövessék a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt oldalt.