Társaságunk Agostyáni Arborétumában május 10 és 12-re meghirdetett madarak és fák napi programjainkra több csoport is kilátogatott. A „Zöld Óvoda” címet is elnyert, tatai Kertvárosi Óvoda nagycsoportosai első állomáshelyükön Rozmann Hajnalka arborétum vezetőtől megtudhatták, milyen madarak élnek a Bocsájtó-völgy területén. Majd az 1000 Odú Egyesület madarászának, Lopusny Andrásnak segítettek az arborétum területén kihelyezett odúk un. költésellenőrzésében.

Az odúlakó énekesmadaraknál előfordulhat, hogy a behordott fészekanyag miatt a költőüreg fizikailag feltöltődik, szennyeződik, vagy darazsak, hangyák költöznek bele, ezért nagyon fontos feladat a tavaszi-nyári időszakban az odúk ellenőrzése. Az elhagyott, ellapult fészkektől, téli madárürüléktől meg kell tisztítani az odúkat, hogy a következő fészekalj már rendezettebb körülmények közt nevelkedhessen.

A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a szakember szavait és az elhagyott fészekbe is belekukkanthattak. A tojáshéj darabokat, mohát, gallyakat az erdész kollégáink segítségével megszemlélhették. Ők már tudni fogják, milyen feladatok vannak a házunk körül élő madarakhoz kapcsolódóan a téli etetés mellett a késő tavaszi, nyári időszakban is. A két napon 4 óvodás csoport, 2 iskolai osztály, közel 130 gyermek látogatott el hozzánk.