Az erdők meghatározzák a 21. századi emberiség jelenét és jövőjét – kezdte megnyitó beszédét Zambó Péter, erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Sopronban. Az Agrárminisztérum szakembere ökológiai és össztársadalmi szempontból is kiemelkedő jelentőségűnek tartja az erdők ügyével – mint a „nemzeti zöld vagyonnal”-  foglalkozó Erdészeti Tudományos Konferenciát. A kétnapos rendezvényen az erdészet, a környezet- és természetvédelem, vadgazdálkodás, geomatika, erdőpedagógia témáiból válogathatnak az érdeklődők.

„A 9. alkalommal megrendezett konferencia nemcsak tudományos esemény, hanem lehetőség a találkozásra. A kutatók a gyakorlat képviselőivel találkozhatnak és inspirálódhatnak egymástól” – hangsúlyozta köszöntőjében az Erdőmérnöki Kar dékánja. Dr. Heil Bálint elmondta, a Soproni Egyetem unikális kara, az Erdészeti Tudományos Intézettel és az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezte meg a kétnapos rendezvényt. 2022 óta az Agrárminisztérium és az erdőgazdaságok fontos partnerei, támogatói a konferenciának.

Az első nap délelőttjének plenáris előadásait Dr. Borovics Attila, az ERTI főigazgatója kezdte meg. 2024-ben 106 előadásnak ad helyet a konferencia a Soproni Egyetem campusán. A résztvevők a helyszínen vagy online is követhetik a legfrissebb eredményeket felvonultató beszámolókat. Fontos témák például – a teljesség igénye nélkül – az aszály, az erdők klímaváltozásra való reakciójának vizsgálata, drónok alkalmazása az erdészetben, az inváziós fajok ellen való védekezés, a természeti értékek megőrzése vagy a genetikai vizsgálatok.

A 2024-es évi Erdészeti Tudományos Konferencia előadásainak összefoglalói már letölthetők az Erdőmérnöki Kar honlapjáról.

https://emk.uni-sopron.hu/erdeszeti-tudomanyos-konferencia-2024

Forrás: Soproni Egyetem