Az országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig.

Az önkormányzatoknak érdemes élniük a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett erdőtelepítési támogatással is (segítünk, válassza a Vérteserdőt, további információért kattintson IDE), hiszen az erdőtelepítések kivitelezéséhez, az állami erdőgazdaságok – a tervezéstől a kivitelezésen át a fenntartásig – mindenben segítséget nyújtanak. Az elmúlt évszázadban Magyarország mindent megtett a fával borított területek növelése érdekében. A magyar gazdák a kedvezőtlen környezeti hatások ellenére is 200 ezer hektár új erdőt ültettek a rendszerváltozás óta, így sikerült megduplázniuk az erdőterületek arányát.

Az Agrárminisztérium 2019-ben hirdette meg Országfásítási Programját, amellyel azt a célt tűzte ki, hogy a fával borított területek mértékét 27 százalékra növeli. A 10 ezer fő alatti települések immár második alkalommal élhettek a támogatással, az előző évben 475 településen mindegy 12 ezer sorfát helyzetek földbe. Idén ősszel és jövő tavasszal pedig dupla annyi, további 24 ezer sorfa ültetésére kapott lehetőséget 887 település. Az Agárminisztérium két év alatt összesen másfél milliárd forintot fordít a vidéki települések fásítására, ezzel az elmúlt három évtized legnagyobb, az egész országra kiterjedő belterületi fásítási programját valósítja meg.

2021. november 27. – Kömlőd

A kömlődi ültetésnél közreműködtek:

Várszeginé Senkár Adrienn, alpolgármester és a falubeliek
Boglári Zoltán, OEE Vértesi H.CS. titkár, Vérteserdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezető

2021. november 29. – Dad

A dadi ültetésnél közreműködtek:

Polgármesteri Hivatal dolgozói, a Polgárőrség tagjai és helybéliek
Pintér István, OEE Vértesi H.Cs. tag, Vértesterdő Zrt. Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság, erdészeti igazgató
Boglári Zoltán, OEE Vértesi H.CS. titkár, Vérteserdő Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezető