A Vérteserdő Zrt. missziója az erdővagyon tartamos kezelése, védelme, gyarapítása, a fenntartható fejlődés biztosítása, és a védett természeti területen lévő erdőkkel kapcsolatos speciális kezelési feladatok ellátása, az erdő és a vadállomány biológiai egyensúlyának fenntartása. A Társaság kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy ezen tevékenységét ismeretterjesztési és oktatási céllal bemutassa.

A kiemelt közjóléti objektumok, így a Vajda János Erdészeti Erdei Iskola, a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ, az Agostyáni Arborétum által szervezett rendezvények lehetőséget biztosítanak, hogy a Társaság mindennapjaiba betekintést nyújtsunk. Ezen saját szervezésű programok mellett a Vérteserdő Zrt. a közelmúltban több meghívást is kapott alapítványok, általános és középiskolák családi napjaira, illetve egyes szakmákat bemutató rendezvényeire, ahol a Társaság szakszemélyzetének tagjai tartottak előadásokat hivatásukról, az erdő- és vadgazdálkodásról, a Vértesben és a Gerecsében élő vadfajokról.

Szent Márton napján a szárligeti székhelyű Őzike Alapítvány „Vadász, halász, madarász kalandok” elnevezésű családi délelőttjén a helyi Hétszínvirág Óvoda és a Tima Endre Általános Iskola gyerekközönsége pillanthatott be a hivatásos vadászok mindennapi munkájába, és szerezhetett ismereteket a környékben élő vadfajokkal kapcsolatos tudnivalókról, különösen a gímszarvasról és a muflonról. A több, mint négy évtizedig a térségben dolgozó, 2018-ban az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatával kitüntetett, Horváth Lajos Miklós, a Vérteserdő Zrt. nyugalmazott, a közelmúltban elhunyt kerületvezető erdésze hagyatékából az Alapítvány kiállítást rendezett, így az erdészek és vadászok által használt eszközöket, illetve trófeákat a résztvevő gyerekek megszemlélhették.

November 24-én a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskolájának diákjai tanóra keretében az erdővédelemről, az erdőgazdálkodásról, az erdőlátogatás szabályairól és a vadgazdálkodásról hallgathattak interaktív előadást. A témára nyitott, érdeklődő hallgatóság kérdéseire válaszolva a Vérteserdő Zrt. szakemberei kitérhettek a vadállomány-szabályozás szükségességére, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos tudnivalókra, a vadelütések és a belterületi vadmegjelenés okaira, megelőzési lehetőségeire is. A középiskola jelenlévő tanárai fontosnak ítélik az együttműködés folytatását, melynek során olyan, az intézmény profiljába jól illeszkedő témakörök is napirendre kerülhetnek, mint például a vadászati turizmus és a vadgasztronómia.

Fotó: Boglári Zoltán, Kis Balázs