Az Erdők Hete az idei évben különös jelentőséggel bírt, hiszen az utóbbi időszakban még inkább felértékelődött a szabadban eltöltött minőségi idő! Az erdő önmagában izgalmas a felfedezni vágyó gyerekeknek, és ha ehhez még egy szakember tartalmas előadása is párosul… Azt gondoljuk, így teljes a történet, ilyen egy élményekkel teli környezeti nevelési program!

Az Országos Erdészeti Egyesület által indított kezdeményezésen a vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncertek, sportversenyek, erdei nyílt napok színesítik a programkínálatot. Mindezt a hazai erdőket legjobban ismerő szakemberek, a magyar erdészek osztják meg örömmel az érdeklődőkkel. A foglalkozások a legtöbb helyszínen az erdészeti erdei iskolák oktatási programjára épülnek, ahol kicsik és nagyok, az egész család játékosan ismerkedhet meg közös kincsünkkel, a magyar erdők világával.

A Vérteserdő Zrt. Erdők Hete programjai nem minden esetben kapcsolódtak közvetlenül valamelyik ökoturisztikai létesítményéhez, hiszen erdőterületeinek minden szegletében lehet izgalmas dolgokat találni. Az iskolás és óvodás csoportok idén több helyszínen is bebarangolhatták a Vértest és a Gerecsét. A Vajda János Erdészet Erdei Iskola szervezésében a „vadkaland” című foglalkozás várta a gyerekeket, mely során az erdő lakóinak nyüzsgő életébe pillanthattak bele. A Turul parkerdei séta során, a kicsik személyesen tapasztalták meg a fa növekedési folyamatát, a tölgymakktól a matuzsálemi korú tölgyfákig. Erdőgazdálkodási folyamatokat bemutatva, a gyerekek a gyakorlatban is ízelítőt kaphattak az erdészek elhivatott munkájából, többek között megismerkedhettek az erdők közjóléti funkcióival vagy éppen az örökerdő fogalmával.

Az örökerdő-gazdálkodás során a cél az, hogy olyan több fafajból álló, változatos szerkezetű és korú erdőt alakítsunk ki, ami a változatosság mellett állandó is. A módszernek számos előnye van: védi a talajt, kedvező klimatikus viszonyokat biztosít, ökológiai szempontból kedvező állapotot hoz létre.

Az Erdők Hete már a hátunk mögött van, de lassításra nincs idő, kezdetét vette a Fenntarthatósági Témahét. A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.