A XI. Országos Bányász-Kohász-Erdész Találkozó előeseményeként az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Helyi szervezete a Vérteserdő Zrt. közreműködésével április 20-án és 21-én 30 db fát ültetett el a tatabányai Bányász Kegyeleti Emlékparkban.

A szerdai és csütörtöki rendezvényhez a Vérteserdő Zrt. – mint a hármas találkozó egyik főtámogatója – ajánlotta fel a 30 db juhar, kőris, és hárs fajú sorfákat, elültetésükhöz pedig szakmai segítséget (gödörfúrás, a fák támasztékainak beállítása, szakszerű ültetés) nyújtott mindkét nap. A fák helyét Mármarosi Sándor Tatabánya Megyei Jogú Város főkertésze és Bakos Péter, a Vérteserdő Zrt. erdőtervezési és természetvédelmi előadója jelölték ki, s hangolták össze a munkafolyamatokat.

A tevékenységben a jubileumi, alapításának 60. évét ünneplő Benedek Elek Óvoda Gomba és Napocska csoportja is aktívan segédkezett, a gyerekek virágot helyeztek el az emlékműnél Bársony László, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezetének elnöke és Boglári Zoltán, az Országos Erdészeti Egyesület Vértesi Helyi Csoportja titkára vezetésével.

A három szakmát több, mint 200 éves közös, az UNESCO jegyzékében is szereplő, selmeci hagyományrendszer kapcsolja össze. A fa pedig mindennapjaik részét képzi. Az erdészek nevelik fel, gondozzák az erdőállományokat, a bányászok évszázadokon keresztül fával biztosították a bányaüregeket, a kohászok pedig fából égették a faszenet, amivel a kohósítás történt, emelte ki beszédében Bársony László elnök.

Társaságunk elkötelezett a környezeti tudatosság, a szemléletformálás kialakításában. Így külön öröm számunkra, hogy április 22., a Föld Napjához közeledve sok kisgyermek kapcsolódhatott be e rendezvénybe, s ilymódon mutathattuk meg nekik a sorfák elültetésének fortélyait.

Fotó: Hartdégen Ákos, Kiss T. József