2024-ben is meghirdette „Az Év Erdésze” versenyt az Országos Erdészeti Egyesület, melynek házigazdája a 154. Vándorgyűlést szervező Egererdő Zrt. lesz.  A megmérettetést előválogató versenyek előzik meg. Május 10-én a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Vérteserdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjainak szervezésében került sor regionális előválogatóra Alsóvadácson.

A versenyen a szervezők szakszemélyzete mellett a Pilisi Parkerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., a Vadex Zrt., magánerdőgazdálkodók és a Kisalföldi Roth ASZC Technikum versenyzői indultak. 7 versenyszám került kiírásra. A bíráskodásban, a lebonyolításban az erdészeti társaságok delegáltjai mellett a Technikum, az Erdészeti Hatóság, a Tájegységi Fővadász, a Soproni Egyetem, a Vadászati Hatóság és a NÉBIH Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályának szakemberei működtek közre.

A helyi és régiós versenyek, majd az országos döntő fontos küldetése az erdész hivatás társadalmi növelése, a résztvevők szaktudásának és felkészültségének gyarapítása, a szakmát művelők közötti barátság és tapasztalatcsere erősítése. A rendezvényt Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság vezérigazgatója nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett, hogy a Vérteserdővel való együttműködés egészen 2013-ig nyúlik vissza. Akkor a Vérteserdő a 144. Vándorgyűlés házigazdája volt, a Budapesti Erdőgazdaság Süttői Erdészete pedig az Év Erdésze verseny 2013-as döntőjének adott otthont. A Gerecse ölelésében ismét megszületett az elhatározás, hogy közösen rendezzenek egy nagyszabású, regionális versenyt. Vezérigazgató Úr kiemelte, hogy az elmúlt 10 évben sok változás érte az erdész szakmát, de a tradíciók megmaradtak. Az erdészek munkája mindenhol ugyanolyan fontosságú. A mostani verseny az országos versenykiírásnak megfelelően hagyományos lebonyolítás szerint zajlott. Köszönetét fejezte ki mindkét erdészeti társaság nevében, hogy a verseny nevezését rendkívüli érdeklődést övezte. Ennek bizonysága a 17 induló erdész kolléga. A megnyitó zárásaként Szimicsek László, a Süttői Erdészet igazgatója ismertette a versenynap hasznos információt, legfontosabb tudnivalóit.

Az egyes versenyszámok 5 külső és 2 benti helyszínt érintettek. Végig szép, napsütéses idő segítette a versenyzőket, így gyorsan tudtak haladni. Az eredményeken is látszott ez, mivel végig kiélezett, szoros volt a küzdelem a precízen kialakított pályákon. Sok esetben csak tizedpontok döntöttek. A felismerés, a fatérfogat becslés és az erdőfelújítás leírása versenyszámokban például holthelyezés lett a dobogó tetején. Horváth Iván, a Budapesti Erdőgazdaság vezérigazgató-helyettese a díjátadó beszédében kiemelte, hogy a verseny mellett a jó értelemben vett vitának, a különböző ötletek, vélemények ütköztetésének is helye van, mert szakmailag bizonyosan előrevisz.

Az egyes versenyszámok győztesei:

Felismerés – Bozsanitz Zsolt (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.) és Nánási Zsolt (Vadex Zrt.)

Szakmai teszt – Bozsanitz Zsolt (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)

Gyérítésjelölés – Páris Lajos (Vérteserdő Zrt.)

Faanyag számbavétele és bizonylatolása – Drevenka Gergely (Vérteserdő Zrt.)

Erdőfelújítás leírása – Barna Máté (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.) és Németh István (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)

Fatérfogat becslés – Vad Viktor Bendegúz (egyéni induló) és Nánási Zsolt (Vadex Zrt.)

Élőfakészlet, körlapmérés – Ruff Péter (Vérteserdő Zrt.)

Az összetett verseny dobogósai:

  1.    Bozsanitz Zsolt (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)
  2.    Nánási Zsolt (Vadex Zrt.)
  3.    Németh István (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)

A napot egy jó hangulatú, finom ebéd zárta az alsóvadácsi vadászpanzióban. Encsi Csaba, a Vérteserdő Zrt. főmérnöke megköszönte a versenyzőknek a fegyelmezett részvételt, a szervezőtársaknak és a bíróknak pedig a verseny lebonyolításához nyújtott segítő közreműködésüket. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező években egy vértesi helyszínen újra találkozhatunk ebben a formában.

Szeretettel gratulálunk a helyezetteknek és sok sikert kívánunk az országos döntőre kvalifikált erdész kollégáknak!

Fotó: Boglári Zoltán