A héten még pár alkalom volt hátra az idei szarvasbőgés túráinkból. A programok idén is nagy népszerűségnek örvendtek, de az minden várakozásunkat felülmúlta, hogy  már messzi tájakról is voltak látogatóink. Az AFS Hungary szervezet cserediák programja révén Olaszországból, Hollandiából, Törökországból, Németországból, sőt még Venezuelából és Japánból is érkeztek érdeklődők.

A forró nyár után végre az évszakra jellemző – váltakozva foktokban sejtelmesen ködös, hűs, vagy épp napos, szárazabb – őszi időben gyülekezhettek az előzetesen regisztrált túra-résztvevőink a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központnál. Vendégeink az erdész szakembereinktől egy „bevezető” előadás keretében megismerkedhettek a gímszarvasok életmódjával, megtudhatták miről szól a bőgés és még egy vadászkürt koncertélményben is részesülhettek. Kis szerencsével kollégáink kürtjére az erdő mélyéből az „igazi” bika is válaszolgatott.

A hazai iskolai csoportok, családok, baráti társaságok mellett idén külföldi cserediákok is részt vettek az egyik túránkon. A bőgőkürtös bemutatót követően, angol tolmácsolás mellett követhették vadász kollégáink ismeretterjesztő előadását. Sokan most először hallották életükben a gímek nászát, de volt, aki még ekkora egybefüggő, zöld erdőséget sem látott. A zsíroskenyér és tea elfogyasztását követően, az őszi erdő páratlan hangulatában megtett séta biztosan sokaknak örök élmény marad.

Örülünk, hogy távoli tájakról érkezőknek is ilyen újdonságot tudtunk mutatni, egyúttal népszerűsítve Hazánk vadászati kultúráját és a több évszázados múltra visszatekintő erdész szakmánkat is.

Fotó: Király Zoltán