Vége az idei fesztiválnak, összegeztük az eredményeket és köszönetet mondunk mindenkinek! Október közepén, négy hét után véget is ért a 2022-es FotoKozma kültéri nemzetközi fotófesztivál. Örömmel tölti el a szívünket, hogy amit megálmodtunk idén, több ezer ember megcsodálhatta a kiállító terekben, a természetben, vagy az utcákat díszítő nagy méretű fényképeken!

Idén 13 helyszínen, 9 településen, 9 fotós munkáin keresztül láthattunk bele a természet és az ember kapcsolatába, egy kicsit jobban az eddigieknél. Emberi portrék, állatok és élőhelyeik, természetes közegeik vagy éppen az ember által formált élőhelyeik. Ezeket láttuk  Vérteskozmán, Csákváron, Tatabányán, Oroszlányon, Bicskén, Csákberényben, Agostyánban, Vértesbogláron, Kőhányáson és Budapesten.

Fotósok és kiállítások

Szeretnénk megköszönni a fotósoknak a szemet gyönyörködtető képeket, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a nagyszabású kiállítás.

Nikola Rahménak köszönjük a megdöbbentő közelségből készült bogár fotóit, az orosz Sergey Gorshkovnak az óriási, 24 négyzetméteres fotóit, amelyeken láthattuk szibériai nagymacskáit, amelyek közül a tigris fotója megkapta az Év Természetfotója díjat 2020-ban.

Domagoj Burilović-nak köszönjük a Dorf című sorozatot a pusztulásban lévő sváb házakról, amely a Sony World Photography Awardson nyert első díjat.

Köszönjük a WorldPress Photo pályázat első díjasának, Horvath Esthernek, aki egy új sorozattal rukkolt elő, bemutatta a sarkköri kutató nőket és Haarberg Orsolyának, aki a nemzetközi National Geographic magazinnak készített erdőkről szóló sorozatot.

Radisics Milánnak a nagyszabású Water.Shapes.Earth projekt képeit, amelyből Lábnyomunk címmel három kiállítás is volt: egy nagy a Magyar Nemzeti Múzeumban, egy sorozat Bicskén és egy Oroszlány mellett, Majkpusztán az Oroszlányi Bányászati Múzeum kerítésén. Roxyéknak is köszönjük az idei kalandokat bemutató sorozatot, amelyek a tettek helyszínén, Vérteskozmán mutatkoztak be a Kozma39 Galériában.

Forrásy Csabának, hazánk talán legidősebb természetfotósának köszönjük a Barlangok mélyén sorozatát, Fülöp Bálintnak a csodálatos nagyvad fotóit, amelyeket a csákberényi vadászati múzeumban állítottuk ki, és Horváth Tibornak is köszönjük az egyedülálló röpképeit, amelyek az Agostyáni Arborétum fenyőfái között kerültek kiállításra.

Köszönjük a támogatóinknak

Hogy a FotoKozma idén is létrejöhetett, azt számos támogatónak köszönhetjük. Ők bíztak bennünk és felismerték a fotográfiában rejlő potenciált, így lehetővé vált, hogy látogatók ezrei közelebb kerülhessenek a természethez.

A fotófesztivál fő támogatója a Vérteserdő Zrt. volt, szakmai partnerünk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Csákvár Város Önkormányzata, Gánt és Vértesboglár Község Önkormányzata rengeteget segített a megvalósítás során. A Nikon Magyarország biztosította az ajándékokat, a Spar rendszeresen támogatja a fenntartható fejlődést, az E-Contest szolgáltatja a kiállítás szoftverét, a grafikai, kivitelezési és reklám teendőket köszönjük a Radex Media Group-nak. Az Endorience és a Trusted segített a kiállítások építésében, a ProVértes pedig a szakértelmével és helyismeretével járut hozzá a megvalósításhoz. A Sarki Róka Borház szolgálta fel az italt, a falatokat pedig a csákvári Kálvária Söröző és Grillbár készítette.

Médiapartnerek

Hogy a fesztivál eljutott sok emberhez azt a média támogatóinknak is köszönhetjük. Az Index.hu oldalon a Nagykép rovatban három alkalommal is megjelent a FotoKozma anyaga.

A Feol.hu és a Fejér Megyei Hírlap is beszámolt a Fejér megyét érintő eseményekről, a National Geographic Magyarország olvasói is találkoztak a FotoKozmával, illetve a VérteskozMa.hu is publikált a környék kiállításairól. Az IMEDIA médiafigyelő jóvoltából megvannak a Magyar Nemzet cikkei, az Oroszlany.hu oldalon megjelent tudósítások és még sok más.

Becsekkolás

A legtöbb köszönet mégis a látogatóknak jár! Több ezren tekintették meg a vértesi kiállításokat, ahol a helyszínen kihelyezett QR kódokkal be is jelentkezhettek. Az újdonság ellenére is 273 becsekkolás volt, akik a Nikon, a Vértes Kozma Alapítvány és a Vérteserdő Zrt. által felajánlott ajándéktárgyakat kapnak.

A bejelentkezés mellett értékelni is lehetett a kiállításokat. Mindegyik 9,7-nél magasabb átlag-értékelést kapott, de az agostyáni kiállítás az egyetlen, amely 100%-ban 10-es értékelésben részesült. A többinél becsúszott egy-egy 9-es is

Vendégkönyv, azaz rólunk mondták

A nyereményjátékra való pályázás során is és szóban is rengeteg visszajelzést kaptunk a látogatóktól, ami szintén azt igazolja, hogy a természet közelsége érdekli a közönséget és vágynak arra, hogy többet tudhassanak meg róla. Nekünk ez azt jelenti, hogy jövőre még jobban felkészülünk, hogy a természet szerelmeseit elvarázsoljuk újabb fotósok remek fényképeivel. Íme pár látogatói vélemény:

“Nagyon inspiráló volt és kedvet kaptam a Spitzbergákhoz.”

“Nagy hatással volt ránk a kiállításmegnyitón Forrásy Csaba videója és elragadó kisugárzása egyaránt. Nagyon izgalmas az a kitartás és örök kíváncsiság, mellyel szenvedélyének él. Ez tükröződik a kiállított képeken is.”

“Figyelemfelhívó, művészi, sokatmondó, hátborzongató, megrendítő.“

“Nagyszerű kezdeményezés ez a több helyszínre is elkalauzoló fotókiállítás!”

“A leopárd a kedvenc! Nagyon látványos, jó választás volt az út melletti nagy plakát.”

“Jó lett volna több kép. Az amuri leopárd kép szenzációs!”

“Lenyűgöző képek parányi népségekről egy nyugalmat árasztó, természetközeli környezetben. Köszönjük, hogy láthatóvá tettétek a láthatatlant!”

“Nagyon tetszett a helyszín, a téma pedig nagyon passzol hozzá. Elégedett vagyok a minőséggel, a helyszín pedig mesés! Köszönet a meghívásért!”

“Számomra a legfantasztikusabb kiállítóhely, hiszen folyamatosan megújul majd. Köszönet érte.”

“Számomra az egyik legnagyobb hatású sorozat. Ahogy a természet visszaállítja a “rendet” az emberi világ után. Hatásos a helyszín is: az egyik oldalon az elhagyott falu, a másikon a ma is élő.”

“A kiállítás atyjával találkozva még közelebb kerülhettünk Roxy és családja elbűvölő világához. Külön kiemelendő, hogy a galéria a “tetthelyen” található – ezzel a lehető leghitelesebbé téve ezt az aranyos történetet. :)”

“Nagyon nagy élmény, hogy Milán a vendéglátó és mesél a kalandokról!”

“Csodás kiállítás, mely komoly üzeneteket hordoz ember és természet kapcsolatáról. Egy élmény volt! Egy igazán méltó helyszínen, igazán méltó program keretében megtekinthető.”

“Zseniális 10*”

“Nekem eddig ez tetszett a legjobban. Egészen elképesztő, hogy a táj, ami mellett nap mint nap elmegyünk mennyire más és különleges felül nézetből.”

Ezekhez hozzá kell tenni pár idézetet, amelyek a megnyitókon hangzottak el:

Krausz János, Gánt polgármestere felidézte az első Roxy-kiállítás keltette hatást:

“Leesett az állam, mert ez kisebb csoda volt.”, majd felhívta arra a figyelmet, hogy Magyarországon egyedülálló az a megjelenési forma, amit a FotoKozma fesztivál nyújt azzal, hogy gyönyörű természeti helyekre minőségi művészetet hoz szabadtéri kiállítás formájában.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója azzal folytatta, hogy a Capa Központ büszke arra, hogy csatlakozott a FotoKozma fesztiválhoz. Bár Robert Capát háborús fotósként szokták kategorizálni, a művészete lényege a kreativitás és az innováció. A kreatív és innovatív vonalba ez a kiállítás és a FotoKozma fesztivál egyértelműen beleillik.

Végezetül, de nem utosló sorban hála és köszönet a sok önkéntesnek, aki segített a megvalósításban.

Zárásként még egy óriási KÖSZÖNET mindenkinek, és jövőre folytatjuk még jobban, még szebben és még több helyen!