Szeptember 16-án, pénteken nyílt meg a FotoKozma 2022 szabadtéri kiállítás Csákváron a Floriana Közösségi Házban. Szombaton pedig a Kozma39 galéria is megnyitotta kapuit Vérteskozmán. Roxy, Kolbi és a többiek kalandjait bemutató sorozat most újabb érdekességeket láttat a rókák titkos életéből. Mától pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban, Radisics Milán Lábnyomunk című kiállítása lesz látogatható. Különleges formákat és mintázatokat mutat be a természetből, melyeket mi emberek okoztunk.

A megnyitón Illés Szabolcs, Csákvár Város polgármestere és Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelent fotóművészeket és minden látogatót, aki a magas színvonalú természetfotózás iránt érdeklődve megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Rendkívül látványos és interaktív előadások keretében mutatta be fotós kollégáit Radisics Milán, főszervező, a Vértes Kozma Környezetvédelmi és Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke. A fotósok élménybeszámolóin keresztül bepillantást nyerhettünk a képek készítésének kulisszatitkaiba a tajgától, a sarkvidékeken, a barlangokon és Erdélyen át egészen Vérteskozmáig.

„Az erdő mindannyiunké, a felelősség az erdészeké. A jövő erdeiért ma kell cselekednünk”. Az Országos Erdészeti Egyesület 152. Vándorgyűlésének mottójával nyitotta meg a rendezvényt a főtámogató, Vérteserdő Zrt. képviseletében Boglári Zoltán, kommunikációs vezető. Majd kifejtette: „Az erdészek minden nap azon dolgoznak, hogy az erdők a jövő generációinak is fennmaradjanak sokrétű funkciójukat betöltve: tűzifát adjanak, pihenési lehetőséget biztosítsanak, védelmet a benne élő különleges állatoknak, növényeknek. A fotósok is ezt segítik munkájukkal. Művész szemmel felhívják a figyelmet Földünk törékeny ökoszisztémáira, aminek megőrzése viszont az egész emberiség felelőssége: az apró teremtmények, mint a rovarok világa, a ritka, veszélyeztett fajok – tigrisek, hópárducok – titokzatos élete, vagy például a környezetszennyezés drámai méretei, melyeket ilyen szemszögből a hétköznapokban nem láthatunk.” Végül Macsek Lajos vezérigazgató üdvözletét tolmácsolva biztatott mindenkit, hogy családdal, barátokkal járják be az egyes helyszíneket, kapcsolják össze a kulturális, lelki feltöltődést a kirándulásokkal.

A szombati Kozma39 megnyitón az időjárás igazi őszi hűvös-szellős volt, a tűz azonban felmelegítette a testet, Lovász Irén népdalai pedig a lelkeket. Az ide kilátogatók Roxyról, a híres „fotómodell” rókalányról és családjáról készült képeket az eredeti  helyszínek közelében tekinthették meg. Megtapasztalhatták élőben is a fotózás körülményeit, a sokrétű előkészítő munkát.

A kiállítások a vértesi régióban, így Csákváron a Szabadság téren és az Emlékházban , Csákberényben a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum udvarán, Vértesbogláron a sportpályánál, Bicskén a Művelődési Központban, Gánt-Kőhányáspusztán a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központnál, Vérteskozmán két helyszínen, illetve a faluba vezető bekötő út mellett a Huszáremlékművel szembeni parkolóban, Majkon a Bányászati Múzeumnál, Tatabányán a Vérteserdő Zrt Központjában és az Agostyáni Arborétumban láthatóak, a 13. helyszín pedig mától Budapesten.

A FotoKozma 2022 és a Kozma39 szabadtéri képei október 9-ig, a World Press Photo kísérőkiállítása pedig október 30-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban.

Fotó: FotoKozma2022, Vérteserdő Zrt.

További információk:

(2) Vérteserdő Zrt. | Facebook

(2) FotoKozma | Facebook