Április utolsó hetében a Föld Napjához kapcsolódva kilencedik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét. Az idei évben a levegő és életvilága, a szabadidő fenntartható eltöltése, a körforgásos gazdaság, a hulladék és tudatos fogyasztás témák kerültek a fókuszba.

A Vérteserdő Zrt. idén négy külső látogatási helyszínt ajánlott fel a Programban résztvevőknek. A Vajda János Erdészeti Erdei Iskolánk kihelyezett tanórákon segítette a témahét kérdésköreinek feldolgozását elmélet és gyakorlati feladatokon keresztül. A Saliházi Vadászháznál az ászári Jászai Mari Általános Iskola tanulói ismerkedhettek játékos formában az erdei életközösséggel.

Az Agostyáni Arborétum különleges mikroklímáját, fajgazdag madárvilágát a biatorbágyi Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Technikum és a tatabányai Óvárosi Általános Iskola diákjai tanulmányozták szakvezetéseink keretében. A Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központtól induló vezetett túráinkon pedig a diákok megismerkedhettek a környező erdőterületek sajátosságaival, az egykori irtásfalvakban élő emberek mindennapjaival.

Áder János volt köztársasági elnök, a rendezvény fővédnöke – immár hagyományként -, az idei Témahéten is tartott tanórát, amelyre a Siófoki SZC diákjainak részvételével került sor. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét és kis odafigyeléssel ők is tehetnek egyetlen bolygónk védelméért!