Az Agrárminisztérium összehangolt fásítási és erdősítési programjainak a célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállományt hoznak létre, a termőhelynek megfelelő fafajokból.

A fásítás több területen párhuzamosan zajlik:

    • a Vidékfejlesztési Program megnövekedett egységárakkal támogatja a magán és önkormányzati területek erdősítését,

    • folytatódnak az állami erdőtelepítések, az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramokat indítottak, fásítási program kezdődik a 10 ezer főnél kisebb településeken

    • évente 1 millió fát jelent, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében minden újszülött után 10 fát ültetnek,

    • az Agrárminisztérium az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen dolgozik az útfásítási program elindításán, a Honvédelmi Minisztériummal közösen pedig a honvédelmi célra feleslegessé vált területek erdősítését tervezik.

Magyarországon 2 millió hektárnyi területet borít erdő. Az erdőkkel való gazdálkodás szénforgalma elnyelő jellegű, évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot köt meg, és körülbelül ugyanennyi szén-dioxidot kibocsátását kiváltja a fatermékek használata. Az erdőgazdálkodás feladata ennek a szénmegkötő kapacitásnak a fenntartása és növelése. Reális cél, hogy 2050-re a csökkentési tervek mellett is fennmaradó kibocsátás 100 százalékát ellensúlyozni tudják majd erdeink.

“Faültetési és gondozási” informatív grafikasorozat, ami lépésről-lépésre mutatja be a faültetés különböző fázisait. Ezzel is szeretnénk segíteni a Településfásítási Program sikeres igénylőit, illetve mindenkit, aki ősszel fát szeretne ültetni.

1. fázis: Előkészítés

Az előkészítés során történik többek között az edényes fák megöntözése, a megfelelő méretű ültetőgödör kialakítása, a termőtalaj töltése, valamint a kitámasztást szolgáló karók megfelelő elhelyezése is.

2. fázis: Ültetés

Az ültetés során történik a fa gyökerének ellenőrzése, a fa behelyezése az ültetőlyukba, az ültetőlyuk feltöltése földdel, valamint a fatányér kialakítása a növény köré.

3. fázis: Rögzítés

A rögzítés során történik a támasztókarókhoz történő kikötözés, a távtartók és a favédő rács elhelyezése, valamint a fa körüli tányér takarómulccsal lefedése és öntözése.

4. fázis: Gondozás

A gondozás során történik a heti többszöri (2-3 naponta) öntözés, később csak a vegetációs időszakban kell majd, de akkor folyamatosan. Fontos, hogy a fa elültetése utáni első évben csak beteg ágakat szabad metszeni.

Még több információ: https://orszagfasitas.hu/

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület