Örök értékünk az erdő!

telefon: +36 34 316-733 fax: +36 34 316-226

e-mail: titkarsag@verteserdo.hu

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság

Általános bemutatkozás

Az Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság 10 506 hektáron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében, tíz községhatáron belük gazdálkodik.
Erdőterületeink a Császári dombvidéktől az Észak- Vértesi hegyvidékig terjednek, domborzati viszonyokat tekintve 171 – 479 méter közötti tengerszint feletti magasság jellemzi. Legmagasabb pont a Csóka – hegy 479 méterrel.
Klímáját tekintve a terület hazánk egyik legszegényebb csapadék -ellátottságú részei közé tartozik. Éves csapadék mennyiség 600 mm, de mind gyakrabban fordulnak elő aszályos évek. Az erdőterület nagy része (98,2 %) többlet vízhatástól független vízgazdálkodású, a főbb talajtípusok közül a barna erdőtalajok a meghatározóak.
A faállományok közül kiemelkednek a cseresek (51 %), amik meghatározzák gazdálkodásunkat erdőműveléstől a fahasználatig. Erdeink jelentős része természetvédelmi területen helyezkedik el, ebből is kiemelkedő a 245,5 hektáron található Pátrácosi Bükkös tömb, ami fokozottan védett.
Az erdészet területén számos általunk működtetett közjóléti létesítmény (erdei iskola, tanösvény, parkerdő stb.) található, de jelentős kulturális, történelmi értéket képviselő épületegyüttes is megtalálható: Majki Remeteség, Vértesszentkereszti Rom, Várgesztesi Vár, Csókakői Vár.

Elérhetőségek:

Észak-Vértesi Erdészeti Igazgatóság
8066 Pusztavám
Ipartelep 09/44
+36 22 417 114
eszakvertesi.eig@verteserdo.hu

Pintér István
erdészeti igazgató
+36 30 400 9112
pinter.istvan@verteserdo.hu

Erdőgazdálkodás

Maggazdálkodásunkról elmondható, hogy megfelelő magtermés esetén a szükséges mennyiséget saját állományunkból gyűjtjük vagy gyűjtetjük meg. Saját csemetetermelésünk során szükségletünk kb. 30 %-át tudjuk fedezni, többlettermelés során társerdészeteknek adjuk át.
Erdőfelújítási tevékenységünk során előnyben részesítjük a természetes erdőfelújítást, ettől csak abiotikus károsítás vagy fafajcsere esetén térünk el. Amennyiben mesterséges erdősítést kell végrehajtanunk, akkor a lehetőség szerint a makkvetést alkalmazzuk, ami a nagy egyedszám miatt természetközelibb megoldás. Jelentős energiát fordítunk a folyamatban lévő erdősítéseink ápolására, de a befejezett erdősítések és a tisztítások is komoly szakmai feladatot jelentenek.
Felújítási feladataink elvégzése mellett, lehetőség szerint részt veszünk az erdőtelepítési, fásítási programokban is.
Az erdészet fahasználati tevékenysége az éves favágatási tervben szereplő fatermékek termeléséből és értékesítéséből áll. Fakitermelési tevékenységünket a piaci igényekhez igazodva végezzük, szem előtt tartva a természetvédelmi elvárásokat.
Sajnos a választékszerkezet rendkívül kedvezőtlen, mert 70 %-a tűzifa és csak 5 % ad fűrészipari rönköt.
Fahasználati munkánk során alapvetőnek tartjuk a környező lakosság jó minőségű tűzifával való ellátását, de a működési területünkön lévő önkormányzatokat is ellátjuk szociális fával.

Vadgazdálkodás

Az erdészet két egymástól térben elkülönülő területen folytat vadgazdálkodást.
Császár község melletti vadászterületből 1.000 hektáron gazdálkodunk, ott 150 db nagyvad a terítékterv.
Ezen területen a gím, az őz és a vaddisznó mellett jelentős mértékű dám állomány él, ami egyre jelentősebb minőségű trófeákat mutat fel.
A Vértesben lévő vadászterületünkön 8.000 hektáron gazdálkodunk, 750 db nagyvad elejtésnek feladatával. Itt a gím, őz és a vaddisznó mellett megtalálható a muflon, amire vendégvadászaink körében nagy az érdeklődés.
Vadgazdálkodásunk fő feladata a megfelelő mértékű nagyvad állomány kialakítása, és szinten tartása. E mellett figyelmet fordítunk a kezelésünkben lévő gímállomány minőségi javítására is, elsősorban a szakszerű selejtezéssel és a korai kilövések mellőzésével.

Kiemelt hírek

Változatlan erdőgazdálkodás

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések bár jelentős változásokat hoztak a Vértesi Erdő Zrt. napi működésében, ha csökkentett üzemmódban is, de folytatja tevékenységét. Erről kérdeztük Mezei János kommunikációs vezetőt. Milyen azonnali változásokat hozott a kialakult helyzet a Vértesi Erdő Zrt. működésében? A járvány elleni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok, [...]

Elolvasom

Van elegendő tűzifa

Erdészeti Igazgatóságaink az időszaknak megfelelő mennyiségű tűzifakészlettel rendelkeznek és társaságunk elsődleges célja a lakossági igények folyamatos, zökkenőmentes kielégítése. A koronavírus-járvány megelőzése érdekében társaságunk, a Vértesi Erdő Zrt. határozatlan ideig beszüntette pénztárai készpénzforgalmát. Erdészeti Igazgatóságaink az időszaknak megfelelő mennyiségű tűzifakészlettel rendelkeznek és társaságunk elsődleges célja a lakossági igények folyamatos, zökkenőmentes kielégítése. A készpénzforgalom ugyanakkor jelentős járványügyi [...]

Elolvasom

Együttműködő partnerek