Ez a különleges, édes illatú növény, szerencsére nem a ritka kuriózumok közé tartozik, így gyakorlatilag bárki hozzájuthat az erdők szélén. Egy dologra azonban érdemes figyelnünk: forgalmas út mentén ne szedjük, hiszen az autók által kibocsátott szennyező anyagok, valamint a por rárakódik a növényekre, melynek egy részét fel is szívják – így nem tudjuk lemosással eltávolítani.

Érdemes a korai virágzásban gyűjtenünk a növényt, valamint megvárni, míg a reggeli harmat felszárad. Óvatosan, ollóval csípjük le a virágernyőket. Ha szárítani szeretnénk, azt erős napon tegyük, virágaival felfelé fordítva, letakarva – így őrzi meg leginkább aromáját.
A virágjából készült ízletes szörp talán ismertebb, mint gyógyhatásai, így nézzünk csak utána ezeknek is! Izzasztó hatása miatt lázcsillapításra, vízhajtó hatásának köszönhetően megfázás kezelésére használhatjuk. Tulajdonképpen „kiizzadjuk a náthát”, így méregtelenítve szervezetünket, felgyorsítjuk a gyógyulást. Apropó vízhajtás! Ennek köszönhetően reumás, vesebetegek, és fogyókúrázók számára is javallott. Eredményes hashajtó, vértisztító és köhögéscsillapító (bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására!) is. Külsőleg fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt köszvényt, fagyási sérülést, pikkelysömört, ekcémát és szemgyulladást kezelhetünk főzetével.

Hogyan használjuk?

Tea formájában: két kis kanál virágot leöntünk 250 ml forró vízzel, 15 perc után szűrjük le. Fontos, hogy soha ne fém szűrőt használjunk erre a célra.

Fürdő vagy borogatás: Megduplázzuk a virág mennyiségét, így fürdőt készíthetünk, vagy borogatásnak is használhatjuk.

Néhány érdekesség a népi hagyományok kezeléseiből, további felhasználási lehetőségekről:
Légúti betegségek, asztmások víz helyet is itták levét, valamint gyomorfájdalom, máj és epebetegség alkalmával is hatásosan alkalmazták. Nyers levelei sebekre, duzzanatokra téve fejtették ki jótékony hatásukat. Sőt a fekete bodza szemeket pálinkába áztatták, majd lázcsillapításra itták. A bodzabogyóból készült teát, pedig a vetélés ellen fogyasztották. Kis virág párnát is készítettek, mely gyulladások kezelésére volt alkalmas.

Hozzávalók / 12 adag
• 30 db bodzavirág
• 2 db citrom
• 2 l langyos víz
• 500 ml víz
• 500 g cukor
• 10 g citromsav

Elkészítés
1. A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
2. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd langyos, kézmeleg vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje.
3. Minimum egy éjszakán át (de akár 3-4 napig is, annál intenzívebb lesz) lefedve áztatjuk a virágokat.
4. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk (aki édesebben szereti, növelheti a cukor arányát), megvárjuk, amíg langyosra hűl és hozzákeverjük a bodzaléhez.
5. Legvégül hozzáadjuk a citromsavat.
6. Jól zárható üvegekbe töltjük.

Figyelem! A fekete bodzán kívül két másik faj is létezik hazánkban. A fürtös bodza (Sambucus racemosa), mely egy kerti díszcserje, keserűmandula illatú, csontfehér virágokkal. Bogyói fénylően feketék, melyek fogyasztásra nem alkalmasak. A gyalogbodza (Sambucus ebulus) egy agresszíven terjedő, évelő növény. A bíbor, vagy fekete színű porzós virágai kellemetlen szagúak. Bogyói mérgezőek, szédülést, hányást, eszméletvesztést okoznak.