Miközben Európa déli részén egyre csak küzdenek a makacs erdőtüzekkel, újabb és újabb országokat érint a hőség, valamint az egyre szélsőségesebbé váló időjárás.

Sky News összeállítása szerint kedden Horvátország egyik legkedveltebb üdülőrégiójában, Dubrovnik környékén pillanatok alatt csaptak fel a lángok. Tizenhat tűzoltóautóval csaknem 100 tűzoltót küldtek ki a hatóságok, hogy megfékezzék az erős szél és a hőség által szított tüzet. A horvát légierő tűzoltó egysége két speciális repülőgépet is küldött a lángok eloltására. Az egyik helyi hírügynökségnek az ott lakók mondták, hogy a lángok pillanatok alatt terjedtek egyre nagyobb területre.

Eközben a görögországi Rodoszon már napok óta küszködnek a hatalmas erdőtűzzel. Korfun a görög hatóságok új kiürítési parancsot adtak ki, és a sziget északi részén élő embereket arra kérték, hogy meneküljenek a tengerparti területre. Krétáról is folytatódtak az evakuálások, hétfőn több mint 2000 turista hagyta el a szigetet. Az előrejelzések továbbra is magas, egyes területeken 44 fokot meghaladó hőmérsékletekre figyelmeztetnek.

Olaszországban is erdőtüzek ütöttek ki egyik napról a másikra, a tűzoltók Szicíliában küzdenek a lángokkal, és egy időre a palermói repülőteret is le kellett zárni. Később újranyitották, de csak korlátozott számban indulhattak járatok. Az olasz hatóságok 16 városra adtak ki vörös riasztást a heves hőség miatt.

Nem úszta meg erdőtűz nélkül Törökország sem, a lángok Antalya és Kahramanmaras járásban is tombolnak, a turisták egy része onnan is a menekülést választja, mint ahogy a nyaralók által ugyancsak kedvelt észak-afrikai Tunéziában. Tüzet jelentettek Tabarkából, a France 24 szerint pedig legalább 300 embert evakuáltak egy közeli faluból, Melloulából.

Algériában ugyancsak erdőtűz pusztít, 1500 embert költöztettek ki otthonaikból. Az ország belügyminisztériuma szerint eddig 34-en haltak meg a lángokban, csaknem egyharmaduk a tűzoltásban résztvevő katona volt. Az egyik érintett terület a fővárostól, Algírtól keletre fekvő Beni Ksila üdülőövezet, de hatalmas mezőgazdasági területek és erdők pusztultak el abban a régióban.

Forrás: OEE

Fotók: AFP