ERDEI VÁNDORTÁBOR A VÉRTESBEN

A vértesi vándortábor útvonala Móron a vasútállomásnál, illetve az autóbuszállomásnál kezdődik. A várost rövid sétával maguk mögött hagyják a vándorok, és hamarosan beérnek a vértesi rengetegbe, ahonnan csak a hetedik napon keverednek ki. A vadregényes erdő romantikáját ez idő alatt sok helyen még a térerő sem zavarja. A túrázóknak úgy kell készülniük, hogy induláskor Móron, vagy távozáskor Oroszlányban találnak csak boltot. Barangolásuk során erdei iskolai foglakozáson vehetnek részt a vándorok, elkalauzoljuk őket a térség több kultúrtörténeti emlékéhez, közben helyi legendákkal ismertetjük meg őket. Gondot fordítunk a környezettudatos nevelésre, ebben a szellemben folyik az erdei iskolai foglalkozás, és igény esetén megtekinthető az oroszlányi hulladékfeldolgozó üzem is. A hetedik napon Oroszlányba jutnak a túrázók, ahonnan vonattal és autóbusszal indulhatnak haza.

Csomagszállítás-mentes útvonal!

Az Erdei Vándortáborok ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében ezen az útvonalon idén bevezettük a csomagszállítás-mentességet. Az „Év legzöldebb hetén” az itt túrázó diákok után fejenként egy-egy fát is elültetünk a tábor után.

Táborhelyek:

1-2. éjszaka: Pulyka-tisztás
(nomád sátortábor, hidegvizes fürdési lehetőség, vezetékes víz nincs, vezetékes áramvételi lehetőség nincs, wifi nincs, mobil térerő korlátozott, értékmegőrző konténer biztosított)

3-4. éjszaka: Szentgyörgyvár
(körülkerített, kiépített sátortábor, melegvizes fürdési lehetőség, vezetékes vízvételi lehetőség, vezetékes áramvételi lehetőség van, wifi nincs, mobil térerő korlátozott, értékmegőrző konténer biztosított)

5-6. éjszaka: Kőhányás
(körülkerített, kiépített sátortábor, melegvizes fürdési lehetőség, vezetékesvíz- és áramvételi lehetőség adott, wifi nincs, mobil térerő van, értékmegőrző konténer biztosított)

Heti program:

1. nap:
Mórról nem megerőltető túrával elérhető az első táborhely. A szállásfoglalás után a közeli Csuka-tó élővilága deríthető fel.
Rövid sétával elérhető a Jágerakasztó.

Napi útvonalhossz: 9,5 km

2. nap:
Előzetes egyeztetés szerint lehetőség nyílik erdei iskolai foglalkozásra, megtekinthető a Malomerdő Panzió melletti vadbemutató, és bejárható a tanösvény. A kihívásokat kedvelők egy hosszabb túrával elérhetik a Csókakői várat. Az oda-vissza túra kitölti az egész napot.

Napi útvonalhossz: 6,8 km (Malomerdő Panzió felé) vagy 30 km (Csókakői vár körtúra)

3. nap:
A második táborhely elérése, szállásfoglalás. Előzetes egyeztetést követően természetvédelmi előadás.

Napi útvonalhossz: 8,2 km

4. nap:
Körtúra Szentgyörgyvár közelében Gerencsérvár és a Dobai-tó felkeresésével. Előzetes egyeztetést követően meglátogatható az oroszlányi hulladékkezelő üzem.

Napi útvonalhossz: 11,2 km

5. nap:
Táborhelyváltó túra Kőhányásra, közben Oroszlánkő romjainak megtekintése. Szállásfoglalás a helyi kis tó és a kápolna felfedezése.

Napi útvonalhossz: 10,1 km

6. nap:
Körtúra, mely útba ejti a gesztesi várat, a Szent Vendel-emlékhelyet, a Kitelepítettek emlékművét, a Millenniumi emlékművet és a Katonasírt.

Napi útvonalhossz: 14 km

7. nap:
Táborbontás. Az utolsó állomás elhagyása, túra Oroszlányba. Akik a kíváncsiságukat még nem elégítették ki, útba ejthetik a Bányászati Múzeumot és a majki Kamalduli Remeteséget.

Napi útvonalhossz: 9,5 km, Majk felé 11,8 km

További információ és jelentkezés
https://www.erdeivandor.hu/utvonalak/erdei-vandortabor-a-vertesben