A Magyarországi Vadászlövészek Egylete és a Vérteserdő Zrt. által szervezett 45. FITASC Sporting Koronglövész Világbajnokság megmérettetései lezárultak. Idén 43 nemzet 1.086 versenyzője mérte össze lövész tudását Gánton. A nyolc versenypálya az egykori, külszíni bauxitbányákban került kialakításra, melyek különleges környezetet biztosítottak a rendezvénynek.

Hosszú, forró négy nap van a versenyzők mögött. A meredek falak, mélyedések, sziklák, váltakozva a zöld növényzettel olyan speciális terepet alkotnak, mely az átlagosnál jóval nagyobb nehézségi fokú pályákat eredményezett. A távolságokat szinte csak a korong méretéből lehetett becsülni, amihez extra koncentrációra volt szükség, próbára téve a versenyzők szemkoordinációs készségét. Többen nyilatkoztak  arról, hogy nemcsak mentálisan, de a hőség miatt fizikailag is igénybe vette őket a megmérettetés.

A végső sorrend, a dobogós helyek sorsa az utolsó pillanatig kérdéses volt, végig izgalmakban tartva versenyzőket és szurkolókat egyaránt. A Világbajnokságon az estébe nyúltak a szétlövések. Végül az OPEN kategóriában a dobogó legfelső fokára a brit George Digweed állhatott fel 186 ponttal. Másodikként a francia Gael Poinsot zárt, 183 ponttal. 182 ponttal álltak a versenyt követően a francia Christophe Auvret, a brit Phil Gray és az amerikai Nicolas Berry. A szétlövést Nicolas Berry nyerte, aki megszerezte ezzel a bronzérmet.

A hölgyeknél szétlövés nem volt. A világbajnok Haylyn Hanks meggyőzően, 10 ponttal előzte a második Beatriz Cuenca Laparrát (165 pont) Spanyolországból, akitól mindössze egy ponttal lemaradva a bronz, az amerikai Shelby Mooné lett.

A férfi csapatversenyt az amerikaiak nyerték, melynek tagjai Anthony Materese Jr., Zachary Kienbaum, Gebben Miles és Dominic Gross volt. Az ezüstöt a francia, míg a bronzot az olasz csapat nyerte. A hölgyeknél szintén amerikai világbajnoki cím született. A csapat tagjai: Schelby Moon, Desirae Edmunds, Karen Schedd volt. Őket a franciák követték, míg harmadik helyen a spanyol hölgyek zártak.

A magyar férfi csapat az előkelő ötödik helyet érte el, 674 ponttal. A magyar válogatott tagjai Szerdahelyi András, Varga András, Faragó Zsolt és Szakács Zoltán volt. A magyar junior csapat szintén ötödik lett. Tagjai: Soós Gergő, Kovács Máté, Papp Martin, 455 ponttal. Szeretettel gratulálunk, további szép sportsikereket kívánunk minden hazai és külföldi versenyzőnek!

A magyar koronglövészet az utóbbi évtizedben nagy technikai fejlődésen ment keresztül, melyben az állami erdőgazdaságok, így a Vérteserdő Zrt. is jelentős szerepet játszottak. Ez az új pályák építésében, a szükséges infrastruktúra fejlesztésében, Európa és világbajnokságok megszervezésében mutatkozik meg. Mindez a nemzetközi lövészsport figyelmének fókuszába helyezi Magyarországot.

E jelentős, komoly hagyományokkal bíró és sok évtizedes múltra visszatekintő sportág világbajnokságának megszervezése nem csupán szakmai kihívás, de jó alkalom volt hazánk turisztikai és természeti értékeinek a bemutatására is. Az indulók, a nemzetközi szövetség tisztségviselői és a versenyre kilátogatók visszajelzései alapján  jól sikerült a verseny, jól érezték magukat hazánkban, amiről még sokáig fognak mesélni nemcsak itthon, hanem szerte a világban, ahova a versenyen résztvevők, látogatók viszik magukkal jó hírünket.

Ezúton is köszönet a nemzetközi és hazai szövetségnek, s mindenkinek, aki a világbajnokság megszervezésében valamilyen módon közreműködött, hogy ez a színvonalas nemzetközi verseny létrejöhetett! Külön is köszönet a Vérteserdő Zrt. szakszemélyzetének, kollégáinak, akik sok időt és energiát fordítottak rá – a pályák és a rendezvényközpont kiépítésével, a logisztikával, a hatósági ügyintézéssel és sok egyéb feladat végrehajtásával –, hogy sikerrel záruljon a világverseny. Köszönet minden sportlövőnek a fegyelmezett versenyzésért!

Az egyes kategóriák további részletes eredményeit ITT  olvashatják.

További fotók, albumok ITT.

Fotó: Hartdégen Ákos