A hagyományoknak megfelelően főzőversennyel kezdődött szombaton a 28. Falunap, amit több esemény is követett a nap során. A Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közös rendezvényének a Tájház mellett több helyszín adott otthont.

Mint minden alkalommal, idén is nagy sikere volt a pajtában bemutatott zöldség és gyümölcs kiállításnak, s miközben az udvaron rotyogtak a bográcsok, sorra érkeztek a helyi és szlovák vendégek. Délben kezdődött „ A legszebb konyhakertek” verseny eredményhirdetése, melyet évek óta Oroszlány és Térsége Civil Szervezeteinek Egyesülete szervez. Dr. File Beáta jegyző köszöntőjét követően Elekes Lászlóné koordinátor és Somlói Józsefné, a zsűri elnöke nyújtotta át az ajándékokat és okleveleket a helyezettek részére.

Ezt követte a főzőverseny kiértékelése, melyen 8 csapat vett részt. Az ítészek kóstolása alapján, első helyen végeztek a Falusi Fiúk, második a Szlovák Klub 1. csapata, míg harmadik az Oroszlányi Betyárgombóc gárdája lett.

Koradélután Molnár Ágnes Oroszlány és környéke életképeit bemutató kiállítása nyílt meg az evangélikus gyülekezeti teremben, majd a Tájházból megindult a menet a Topolya ligethez, ahol a résztvevők az ősökre emlékezve helyezték el a kegyelet és tisztelet virágait az emléktáblánál. Tovább haladva Varga Istvánné, Mariska néniről is megemlékeztek a II. Rákóczi Ferenc Kultúrház falán elhelyezett mementónál.

A rendezvény a Szent Flórián téren felállított sátorban folytatódott, ahol elsőként Lazók Zoltán polgármester, majd Szabó Mónika, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezután a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány Kultúrájáért) díjak átadása következett. Az elismerést ez alkalommal Molnár Pálné Laczó Ilona, Molnár Pál Gyula, valamint a Vérteserdő Zrt. vehette át.

A délután folyamán számos kulturális csoport is fellépett, majd tombolahúzás és utcabál zárta az eseményt.

A rendezvényen készült fotógalériát itt tekinthetik meg:
https://oroszlany.hu/media/fototar/2023/08/12/28-falunap

Forrás: www.oroszlany.hu