Magyarország Kormánya forrást biztosít ahhoz, hogy az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól. A programban a Vérteserdő Zrt. is részt vesz, erről beszélgettünk Mezei Jánossal, a Társaság kommunikációs vezetőjével.

– Hogyan és hol folytatódnak a tervek szerint az akciók?
Az őszi etap ugyan lezárult, de a munka még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

– Kik vettek részt az eddigiekben, mekkora volt az aktivitás?
Az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervezett megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint az eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat.

A minket is érintő mintaprogramban az erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladék-mentesítése indult el. Az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a programba, aminek eredményeként országszerte már összesen 1100 köbméter szeméttől szabadították meg az állami erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok saját munkatársai derítettek fel.

– Mennyi szemét gyűlt össze és annak mi a további sorsa?
Mint említettem, az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen. Ehhez a Vérteserdő eddig két helyszínen járult hozzá. Az összegyűjtött hulladékok szállítása, kezelése és ártalmatlanítása minden esetben az érvényes jogszabályok szerint történik.

– Gondoltak-e arra, hogy bevonják a természetjárókat?
Már ebben a konkrét projektben is sok segítséget kapunk a természetben járó, természetet szerető, környezettudatosan gondolkodó állampolgároktól, a kifejezetten az illegális hulladéklerakók azonosítására kifejlesztett Hulladékradar nevű mobiltelefonos alkalmazáson keresztül. Ezen bárki bejelentheti, hogy milyen típusú, becsült nagyságú hulladékkal és merre találkozott.

– Jövőre is folytatódik hasonló formában a szemétgyűjtés?
A munka folyamatos, az ünnepek előtt is újabb takarítási akcióval készültek az erdőgazdaságok. A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. Ami a Vérteserdőt illeti: a projekt keretében mintegy 67 helyszínen 2344 m3 hulladékot azonosítottunk, melyek felszámolása – már csak a mennyiség okán is – áttolódik a következő évre.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy a szemét újratermelődik a helyszíneken, ennek megakadályozására van terv?
Az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, ezért – a projekt kínálta lehetőséggel élve – elkészítettük azokat a terveket, amik alapján a megtisztított területekre a jövőben 92 darab mozgásérzékelős infrakamerát és 37 sorompót helyezünk ki, hogy megakadályozzuk a hulladék újbóli lerakását.