November 11-től a természetbarátok lehetőségei is beszűkülnek egy időre, hisz látogatóhelyek zártak be, előzetesen meghirdetett programok, szervezett túrák maradnak el. A Turista Magazin összeszedte a legfontosabb változásokat.

A november 10-e éjféltől életbe lépett járványügyi korlátozások értelmében november 11-től határozatlan időre bezártak az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, az erdőgazdaságok által üzemeltetett turisztikai központok, kisvasutak és a nemzetipark-igazgatóságok bemutatóhelyei is.

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása továbbra is engedélyezett, vagyis túrázni, futni, bringázni lehet, és érdemes is, a természetben töltött idő sokat segíthet abban, hogy nemcsak fizikailag, de lelkileg is erősebben induljunk neki ennek a nehéz télnek.

A túrázás, terepfutás közben is figyeljünk a távolságtartásra, kerüljük a csoportosulást, egyénileg vagy egy háztartásban élőkkel sportoljunk, kiránduljunk, és a kijárási korlátozás értelmében mindezt 5 és 8 óra között tegyük. Ha futni indulunk, válasszunk kevésbé népszerű turistautakat, hisz járványügyi szempontból nem túl szerencsés, ha a szembejövő túrázók arcába lihegünk.

A maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A nemzetipark-igazgatóságok által működtetett valamennyi bel-és szabadtéri bemutatóhely, idegenforgalmi barlang bezár és turisztikai szálláshelyeik sem vehetők igénybe. Az igazgatóságok határozatlan ideig nem szerveznek rendezvényeket, programokat, a már meghirdetetteket sem tartják meg. Elmaradnak például a szervezett darunéző túrák is.

A szabadon látogatható tanösvények egyénileg, családdal továbbra is felkereshetők.

Az újranyitással és a további intézkedésekkel kapcsolatos friss információkat az igazgatóságok honlapjukon és a közösségi oldalukon teszik közzé, így érdemes ezeket figyelemmel követni, ráadásul ezeken az oldalakon sok-sok érdekességet is olvashatunk, láthatunk az adott nemzetipark-igazgatósághoz tartozó területekről és azok élővilágáról.

Az arborétumok, botanikus és füvészkertek esetében érdemes az aktuális nyitva-, illetve zárvatartással kapcsolatban a létesítmények honlapján, közösségi oldalán tájékozódni.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Forrás: Turista Magazin (https://www.turistamagazin.hu/hir/a-termeszetjarokat-is-erintik-a-jarvanyugyi-korlatozasok)