Az energiahordozók és a műtrágya árának emelkedése, valamint az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége radikálisan rontotta a növénytermesztés feltételeit, így “a háború két oldalról présel bennünket” – mondta csütörtökön a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt hozzátette, Magyarország sorsközösségben van Bulgáriával, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával, mert ezekben az államokban ugyanilyen a helyzet. Brüsszelben több hónap folyamatos jelzései ellenére sem akarták elismerni, hogy komoly értékesítési zavarokat okoz ezen országok mezőgazdaságaiban, hogy több tízmillió tonna ukrán termény érkezett az Európai Unió piacára vámmentesen – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, az öt állam összefogásának köszönhető, hogy átmeneti importkorlátozást vezethettek be ezek az államok. Szeretnék elérni a tilalom meghosszabbítását, illetve tranzittámogatás bevezetését, ami versenyképessé teszi az ukrán gabona vasúti szállítását azok hagyományos piacaira.

Az államtitkár elmondta, amennyiben a közös fellépés nem vezet eredményre,  Magyarország kész a tilalmat nemzeti jogalapon elrendelni. Feldman Zsolt leszögezte, hosszútávon a magyar  egyetértés hiányában is számolni kell az ukrán mezőgazdasági termékek jelenlétével az európai piacon, és ez megváltoztatja az elmúlt évtized békés folyamatait. A gazdálkodóknak is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, talponmaradásukhoz az agrártárca minden segítséget megad. A Bábolnai Gazdanapok megnyitóján az agrárminiszteri különdíjat az IKR Agrár Kft. vehetett át Feldman Zsolttól.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, az idén 150 kiállítóval 20 ezer négyzetméteren várja a vásár a látogatókat, 15 gépkapcsolással mutatják be a legújabb erő- és munkagép-fejlesztéseket. A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 25 iskolából ezer diákot várnak. A tanulók vezetett programon vesznek részt, és tesztvezetésen próbálhatják ki a legmodernebb traktorokat.

Forrás: MTI

Fotó: Vermes Tibor

A Vérteserdő Zrt. a rendezvény mindhárom napján (szeptember 7-8-9.) jelen van a Bábolnai Gazdanapokon. A programjaink ITT és a Facebook oldalunkon is megtalálhatóak.