A Magyar Fémhulladék Forgalmazók és Feldolgozók Szövetségének tagjai, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezetének meghívására látogattak el a Tatabányai Múzeum Bányászati Skanzenjébe. A rendezvényt a Vérteserdő Zrt. is támogatta.

A fémszövetségi tagokat, a társaságok cégvezetőit Bársony László, az OMBKE Tatabányai Szervezetének elnöke köszöntötte és az esemény alkalmából elismerő okleveleket, emléktárgyakat adott át. A Magyar Öntészeti Szövetség részéről Zelei Gábor ügyvezető, az OMBKE országos vezetőségéből Dr. Hatala Pál elnök voltak jelen. Az Országos Erdészeti Egyesület Vértesi Helyi Csoportját és a Vérteserdő Zrt-t Encsi Csaba, elnök, a Vérteserdő főmérnöke és Boglári Zoltán, a helyi csoport titkára, az erdőgazdaság kommunikációs vezetője képviselték.

A rendszerváltozást követően átalakult magyar másodnyersanyag ipar – gyűjtők, forgalmazók, feldolgozók sokszereplős piaci viszonyok között működő – vállalkozói csoportja 1994-ben Fémszövetség néven szakmai szövetséget hozott létre tagjai érdekeinek érvényesítése-, a másodnyersanyag ipari környezeti teljesítményének-, és szakmai tevékenysége színvonalának emelése érdekében. A szervezetbe tömörült tagok alapvető célja a hazai fémhulladékok minél nagyobb arányú hasznosítása a költséghatékony működés-, korszerű újrahasznosítási technológiák elterjesztése-, a környezeti ártalmak minimalizálása-, és az elsődleges ércbányászat káros környezeti hatásainak kiváltása mentén.

A szénbányászat emlékeinek megőrzésére, a bányászhagyományok életben tartására létrehozott Skanzen 1988-as megnyitása óta folyamatosan bővülő és tematikájában is gazdagodó kiállításokkal várja a vendégeket A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy múzeumi körülmények között megismerkedhessenek azzal az összetett, nehéz munkával, amit a bányász nap mint nap végzett a föld alatt. Az „öreg XV-ös akna” külszíni létesítményei abban az állapotban kerültek megőrzésre, ahogy egykor az üzemelés alatt voltak.

A Fémszövetség tagjai közül is többen bányamérnök vagy kohómérnöki végzettségűek. Így esetükben egy ilyen helyszín bejárása a diákévek, a bányász szakmában, gyakorlatban töltött évek élményeinek felelevenítéséről is szól. A közös selmecbányai gyökerek máig elválaszthatatlan köteléket jelentenek az erdész, bányász, kohász szakok képviselőinek. A Vértes történelmének utóbbi két évszázadában a bányákban, az öntészeti üzemekben, erőművekben, majd a bányameddők erdősítésében e szakok mérnökei elévülhetetlen érdemeket szereztek. Kulturális és tájképet formáló hatásuk a vidéken napjainkig is élő. Idén is számos rendezvényben mutatkozott meg az összetartozás egysége, a hagyományok megélése. Ilyen volt a tatabányai, XI. Országos Bányász-Kohász-Erdész Találkozó, Móron a III. Vértesi Erdész Szakestély, Tatabányán a város 75 éves évfordulóját ünneplő OMBKE Bányász Szakestély és az oroszlányi OMBKE által, a nemrég megnyílt Oroszlányi Bányászati Múzeumot felavató szakest is. Ezen főbb rendezvényeket számos erdész-bányász együttműködésben szervezett esemény is színesítette az idei évben, így például a faültetés a Bányász Kegyeleti Emlékparkban, a Május 1-e Parkban és a Borbála Bál.

A rendezvény résztvevői az erdészek közreműködésével készült ebéd elfogyasztását követően az Északdunántúli Vízmű Zrt. tatabányai vízbányáját (XIV/A és XV/C vízakna) tekintették meg délután. A nap a Fémszövetség éves közgyűlésével zárult Tatán a Gottwald Hotelben.

Forrás: Fémszövetség honlap, Tatabányai Bányászati Múzeum honlap, Vérteserdő Zrt.

Fotó: Boglári Zoltán